Prekid suđenja optuženima za Đinđićevo ubojstvo

SUĐENJE optuženim pripadnicima "zemunskog klana" za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i još niz teških kaznenih djela u ponedjeljak je ponovo prekinuto, zbog zahtjeva za suspenzijom predsjednika vijeća Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, suca Marka Kljajevića.

Na početku nastavka glavne rasprave, prethodno prekinute 25. prosinca prošle godine, više odvjetnika optuženih zatražilo je suspenziju suca Kljajevića, s obrazloženjem da su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu jer je, tvrde odvjetnici, 6. listopada 2000. godine prijetio bivšoj predsjednici Trgovačkog suda u Beogradu Mileni Arežini i tražio od nje da u sudski registar upiše poduzeće "Difens", vlasništvo Ljiljane Buhe, supruge Ljubiše Buhe Čumeta, koji u postupku za ubojstvo premijera ima status svjedoka-suradnika. Odvjetnici tvrde da je sudac Kljajević tada u Trgovinski sud došao s Milom Lukovićem, pripadnikom "zemunskog klana", ubijenim u policijskoj akciji "Sablja" nakon atentata na premijera, te još 15 osoba. O tome je, kako navode, bivša predsjednica Trgovačkog suda Milena Arežina, smijenjena odmah po padu režima Slobodana Miloševića, govorila u intervjuu tjedniku "Svedok" od 30. prosinca 2003. godine.

Odvjetnici su zatražili i izuzeće predsjednika Okružnog suda u Beogradu Radoslava Baćevića, o čemu će - kao i o zahtjevu za suspenziju predsjednika vijeća Marka Kljajevića - odlučiti Vrhovni sud Srbije do utorka ujutro, kad je najavljen nastavak suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Rajko Danilović, pravni zastupnik Ružice Đinđić, supruge ubijenog premijera, izjavio je u ponedjeljak agenciji Beta da se jedan dio odvjetnika optuženih "identificirao sa svojim branjenicima i njihovim političkim motivima za ubojstvo premijera".

"Oni ne mogu spriječiti nastavak suđenja, ali to pokušavaju zloupotrebljavajući sva procesna ovlaštenja, čak izlažući sebe opasnosti da budu i sami gonjeni za lažno prijavljivanje kaznenog djela", kazao je odvjetnik Danilović.

(Hina) xtta ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara