Prof. Mazija o drukčijem pristupu tretiranju Marekove bolesti

PROČELNIK Zavoda za bolesti peradi zagrebačkoga Veterinarskoga fakulteta Hrvoje Mazija bavi se već 20ak godina bolestima peradi, a za inventivnost i uspješnost pristupa tom problemu dobio je Državnu nagradu tehničke kulture ´Faust Vrančić´ za 2002.

O laureatu te prestižne nagrade izvijestio je danas Odbor za dodjelu nagrade Ministarstva prosvjete i športa.

U priopćenju se navodi da je Mazija nagrađen za dugogodišnji i međunarodno priznat inventivni rad, izum ultrazvučnoga raspršivača vakcine Marekove i drugih bolesti peradi te osobne doprinose na unaprjeđivanju inovacija i primjeni rezultata znanstvenih istraživanja, posebice u području prehrambene tehnologije.

U kraćem razgovoru za Hinu Mazija je objasnio da je nagradu dobio za potpuno drukčiji pristup tretiranju Marekove i drugih bolesti peradi od uobičajenih pristupa.

Taj drukčiji pristup, dodao je, zapravo ´oponaša´ prirodni način zaražavanja peradi. Peradi se daje cjepivo posebnih svojstava na kojemu je, istaknuo je, radio docent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Stanko Čajavec. To se cjepivo primjenjuje na dišni sustav peradi, a ne kako se to inače radi parenteralno, tj. vakcinacijom, injekcijama i trljanjem, što, istaknuo je Mazija, znatno manje ´maltretira´ životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, cjepivo se može otopiti u destiliranoj vodi, a ne u kemijskim otopinama kao druga cjepiva, daje se u prvim danima života peradi i ne treba se davati dva puta jer izaziva otpornost na bolesti.

Što se pak tiče Marekove bolesti, prof. Mazija rekao je da se virus te bolesti nalazi u okolišu te da je to aerogena bolest koja u roku od sedam dana razori centar imunološkoga odziva. Posebnost je te bolesti i u tomu što se ona ne vraća, odnosno, kako je rekao Mazija, klinička slika se ne razvija u roku od 42 dana, ali je ´temelj´ za razvoj drugih bolesti.

Hrvoje Mazija rođen je u Zagrebu 1940. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1961. i doktorirao 1976., od 1986. redoviti je profesor na tom fakultetu, a u razdoblju od 1991. do 1993. i prodekan za znanost. Sada je na čelu Zavoda za bolesti peradi Veterinarskoga fakulteta.

Usavršavao se na europskim i američkim sveučilištima i institutima, a za svoj rad odlikovan je brojnim nagradama. Među njima i Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle 1995., a iste godine i godišnjom nagradom ´Faust Vrančić´ za tehničku kulturu te ´Zlatnom kunom´ Hrvatske gospodarske komore za najbolju inovaciju 2000.

Uručenje Državne nagrade ´Faust Vrančić´ - za životno djelo i godišnjih nagrada bit će u ožujku, izvijestilo je Ministarstvo prosvjete i športa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara