Program nove Vlade - gospodarski rast, ulazak u EU i NATO

Program nove Vlade - gospodarski rast, ulazak u EU i NATO

GOSPODARSKI razvoj, uz snažan razvoj vlastite proizvodnje i zapošljavanja, rast BDP-a, članstvo u EU i NATO-u do kraja mandata, neki su od prioriteta Vlade premijera Ive Sanadera čiji je Program dobio potporu Hrvatskog sabora.

Saborski zastupnici su potvrdili i članove Sanaderove Vlade u kojoj je 14 ministara.

Program na 40-ak stranica govori o svim područjima, od gospodarstva, preko znanosti, pravosuđa do vanjske politike.

Glavnim zadaćama gospodarske politike označeni su jačanje poduzetništva, smanjenje poreza, povećanje zaposlenosti, jačanje sustava socijalne sigurnosti, smanjenje troškova države i veći naglasak na ulozi znanosti i novih tehnologija u gospodarstvu.

Smanjenjem državnih rashoda reformom i racionalizacijom sustava državne uprave smanjit će se potreba za stranim zajmovima, a u Programu se najavljuje da će država izdavati dugoročne obveznice na domaćem tržištu.

Sanaderova Vlada najavljuje i više novih strategija i programa, među kojima su i nove strategije privatizacije i poljoprivrede. Tako se, primjerice, planira osnivanje agrobanke, a upravljanje šumama prenijelo bi se na državni holding trgovačkih društava okupljenih prema poslovnim rezultatima i kvaliteti šumarija.

Najavljuje se i priprema katastra hrvatskih šuma i strategija razvoja šumarstva i gospodarenja šumama, a jedan od programa bio bi i nacionalni program natapanja poljoprivredne zemlje.

Vladin Program uključuje i projekt "Svakom domu krov 2006.", po kojem bi se do 2006. dovršila obnova kuća u ratom stradalim područjima.

Posebno se mjesto daje Jadranu i politici mora, najavljuje se nastavak izgradnje planirane mreže autocesta, uvođenje sustava učinkovite satelitske preventivne zaštite od požara i stalan nadzor otoka i obale.

Najavljuje se ozakonjenje bespravno izgrađenih objekata koji se nalaze unutar građevnog područja, i koji se uklapaju u lokalne uvjete i nisu na infrastrukturnim koridorima.

Nova Vlada planira i novi zakon i novi ustroj MUP-a, nastavak reforme sustava obrane te novu strategiju nacionalne sigurnosti.

Odlučna je provesti potpunu depolitizaciju sudstva, uhvatiti se u koštac s korupcijom, mitom, sivom ekonomijom.

Najavljuje se ozakonjenje kodeksa ponašanja javnih dužnosnika, a u državnoj upravi, sudstvu i državnim tvrtkama dosljedno zakonsko uklanjanje i sankcioniranje sukoba osobnih i javnih interesa.

Jedan od planova je i uvođenje sustava izravna biranja načelnika, gradonačelnika i župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o obrazovanju, informatičko se obrazovanje kani uvesti od prvog razreda osnovne škole, kani se jače povezati znanost i gospodarstvo, a jedna od ideja glede športa jest i osnivanje kuće slavnih hrvatskog športa.

Vlada u programu za četverogodišnji mandat obećava da će povećati rodiljne naknade, vratiti pravo na trogodišnji dopust majkama s troje ili više djece i doplatak za studente.

Položaj umirovljenika nastojat će poboljšati i zakonskim rješenjima o izvanrednom godišnjem povećanju mirovina za postotak rasta BDP-a, kako bi prosječne mirovine postupno narasle do 70 posto prosječne plaće. Osobe u dobi od 65 godina i starije ne bi plaćale participaciju za lijekove i liječenje.

Sanader u Programu ponavlja da je Hrvatska opredijeljena za ulazak u EU i NATO u mandatu nove Vlade, te za razvoj i produbljenje odnosa sa SAD-om.

Vlada smatra i da je aktivno sudjelovanje Hrvatske u antiterorističkoj koaliciji važna sastavnica vanjske politike.

Odnosi sa susjedima razvijat će se na načelima dobrosusjedstva, uzajamna poštivanja suvereniteta, samostalnosti i teritorijalne cjelovitosti i rješavanja otvorenih pitanja.

Vlada ponavlja i da će potpuno poštivati preuzete obveze Hrvatske i podupirati suradnju s Haaškim sudom, osuđuje sve ratne zločine i zauzima se za privođenje zločinaca pravdi. Hrvatska je, istaknuo je Sanader i u svom govoru, uspostavila stabilan pravni sustav koji može preuzeti obveze Haaškog suda.

Životopis predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera
Životopis ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića
Životopis ministra vanjskih poslova Miomira Žužula
Životopis ministra Božidara Kalmete
Životopis ministra financija Ivana Šukera
Životopis ministra obrane Berislava Rončevića
Životopis ministrice europskih integracija Kolinde Grabar- Kitarović
Životopis ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt
Životopis ministra poljoprivrede Petra Čobankovića
Životopis ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića
Životopis ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Matulović Dropulić
Životopis ministra kulture Bože Biškupića
Životopis potpredsjednice vlade i ministrice za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost Jadranke Kosor

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara