Pronađena špilja s dvjesto aboridžinskih crteža

VIŠE od dvjesto aboridžinskih špiljskih crteža, nekih starih kao egipatske piramide, pronađeno je u špilji u šumi nedaleko od Sydneya, objavili su u srijedu australski muzealci.

Neki od 203 crteža divljih životinja pronađenih u nacionalnome parku Wollemi sjeverozapadno od najvećega australskoga grada Sydneya, stari su čak četiri tisuće godina, tvrdi glasnogovornica Australskoga muzeja Samantha Mattila.

"Toliko znamo o povijesti drugih kultura diljem svijeta? a tako malo o vlastitoj. To je na vratima Sydneya, a netaknuto", kaže glasnogovornica.

Premijer australske države Novoga Južnog Walesa Bob Carr kaže da će radi zaštite točna lokacija špilje biti dobro čuvana tajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na crtežima su ptice, gušteri i tobolčari, a ima i ljudskih ruku, bumeranga i drugoga alata. Pronađen je i jedan crtež tobolčara vombata, a on je rijedak na aboridžinskim crtežima.

Antropolog Australskoga muzeja Paul Tacon kaže da su pronađene slikarije u dvanaest slojeva, a da je najnoviji sloj iz 19. stoljeća.

Prema Taconovim riječima, špilja je slučajno pronađena 1995., a vegetacija je ondje tako gusta da se ekipa stručnjaka iz muzeja tek u svibnju ove godine uspjela probiti do lokacije.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara