Prvi roman Ede Popovića "Izlaz Zagreb jug"

PRVI roman suvremenog hrvatskog pisca Ede Popovića "Izlaz Zagreb jug" upravo je izišao iz tiska u nakladi zagrebačke izdavačke kuće "Meandar".

"Izlaz Zagreb jug" nedvojbeno je pravo osvježenje na već pomalo ustajalom nebu nove hrvatske proze, rekao je urednik "Meandra" Branko Čegec na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio taj roman.

Popovićev roman prvi je objavljen u ediciji "Meandar roman", u kojoj se obično objavljuju prijevodi i ravnopravan je s ostalim svjetskim piscima iz te edicije, istaknuo je Čegec.

Čegec drži da "kritičari i sintetičari poetika novog naraštaja" neće moći taj roman "pospremiti" u unaprijed pripremljene ladice.

"Izlaz Zagreb jug" roman je o šestero ljudi jednog novozagrebačkog kvarta koje, kako sam autor kaže, "svakodnevno susrećete u tramvaju, na placu, na ulici, u svom haustoru i koji, gurajući kroz ovu manje-više lošu stvarnost pokušavaju izboriti što bolju startnu poziciju za sutrašnji dan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popović napominje da je "roman sa šest likova i jednim mačkom" napisao s namjerom da se brzo čita i da mu se vraća. Za studeni je najavio svoj novi projekt - "Betonske priče", niz od 12 svezaka, koji će izlaziti mjesečno. U svakom izdanju objavit će kratku priču koju će pratiti ilustracije.

Dosad je Edo Popović (Livno, 1957.) objavio knjige "Ponoćni boogie" (1987.), "San žutih zmija" (2000.), "Kameni pas" (2001.) i "Koncert za tequilu i apaurin" (2001.). Jedan je od pokretača književnog časopisa "Quorum". Pisao je za "Polet" i "Studentski list", a u godinama rata objavio je brojne reportaže s hrvatskih i bosanskohercegovačkih ratišta.

Književni kritičari drže da njegovu prozu karakterizira urbani senzibilitet, neinhibiran odnos prema jeziku, sažetost i brz ritam.

Do sajma knjiga u Frankfurtu početkom listopada "Meandar" planira objaviti roman slovačkog pisca Dušana Mitane "Moje rodno groblje" te romane hrvatskih autorica Daše Drndić "Leica format" i Slađane Bukovac "Putnici".

U pripremi su i knjige "Tražeći grob u Clevelandu" Josipa Novakovića, "Kuće sudbine" Čede Price, "Balada o neizrecivom" Gordane Benić, "Čitanje života i smrti" Marija Suška, "Trg heroja" Thomasa Bernharda i Celineovo "Putovanje nakraj noći".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara