Puljanin patentirao uređaj za bušenje guma vozačima koji krenu u pogrešnom smjeru

Foto:

PULSKI inovator Zoran Mitanovski napravio je uređaj koji će ubuduće zaustavljati vozače koji na autocestama voze u pogrešnom smjeru, tako što će im bušiti sve četiri gume, donosi današnji Glas Istre. Uređaj se sastoji od željeznog kućišta ukopanog u asfalt iz kojega izviruju nazubljene limene ploče, pod kutom od 60 stupnjeva u smjeru vožnje.

"Kad se vozilo kreće u dozvoljenom smjeru i prijeđe preko uređaja, ploče se jednostavno spuštaju preko osovine i vraćaju u početni položaj. No, ako se vozilo kreće u pogrešnom smjeru ploče se ne spuštaju nego buše sve četiri gume", pojašnjava Mitanovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoju je inovaciju već patentirao, nakon što je prošao niz testiranja koja su ga stajala i probušenih guma. "Sustav sam testirao ukopavši ga u zemlju i prelazeći preko njega automobilom, različitim brzinama. Promatrao sam ponašanje vozila i istovremeno reakciju uređaja, što sam i dokumentirao. Da bi bio namijenjen za sve vrste motornih vozila, uspješno ga je testirao i motociklist, tako da svi mogu bez opasnosti prijeći preko uređaja" rekao je Glasu Istre pulski inovator.

S izumom je već upoznao i koncesionare istarske autoceste, koji kažu da je uređaj zanimljiv, ali bi mogao prouzročiti probleme vozaču i vozilu čije gume automatski buši u slučaju vožnje u pogrešnom smjeru. Mitanovski je zaposlen u pulskom škveru Uljanik gdje radi kao autogeni rezač i traser. Zasad je rano tvrditi hoće li se od svog izuma obogatiti, jer nema definitivne potvrde da će ga koncesionari domaćih autocesta otkupiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara