Putin tijekom razgovora s Annanom: UN nezamjenjiv u međunarodnim odnosima

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak u Moskvi, tijekom razgovora s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annaom, da njegova zemlja smatra tu međunarodnu organizaciju nezmjenjivim mehanizmom za rješavanje međunarodnih problema.

"Nemamo drugog učinkovitog oruđa za rješavanje postojećih međunarodnih problema", kazao je Putin, dodajući da "u posljednje vrijeme međunarodne prilike ne pokazuju težnju ka smirivanju".

"Gdjekad čujemo da UN ne uspijeva riješiti teške zadaće s kojima je sučeljen. Ne znam samo što bi bilo s prilikama u svijetu da nema UN-a", dodao je ruski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moskva se odlučno zauzima da UN dobije "glavnu ulogu" u rješavanju iračkog problema kako bi se spriječio "unilateralizam" Washingtona.

Annan je pak izjavio da se "Ruska Federacija oduvijek zalagala u UN-u kako bi se uspješnije rješavali problemi u svijetu".

Izrazio je "osobnu zahvalnost" Putinu za njegovu potporu UN-u i pohvalno se očitovao o Putinovoj zamisli o osnutku stručne skupine o "izazovima, prijetnjama i promjenama" s kojima se sučeljava UN, kao i o sudjelovanju u toj skupini bivšeg premijera, bivšeg šefa diplomacije i bivšeg ravnatelja ruskih tajnih služba Jevgenija Primakova.

Rad te skupine, dodao je Annan, pružit će "jedinstvenu mogućnost da se naznače pravci razvoja naše ustanove".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara