Račan: Zagovornici gospodarskog pojasa trebaju preuzeti odgovornost

AKO Hrvatski sabor izglasa proglašenje gospodarskog pojasa, neka oni koji su ga izglasovali preuzmu odgovornost za to, poručio je popodne premijer Ivica Račan, ostajući pri ocjeni da je Vladin prijedlog da se u Jadranu proglasi zaštićeni ekološkoribolovni pojas bolji za hrvatske interese.

Račan je to izjavio nakon što su se svi oporbeni, ali i klub koalicijskog HSS-a, priklonili HSP-ovu prijedlogu o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Premijer je ponovio da proglašenje gospodarskog pojasa predstavlja veći rizik za Hrvatsku u nastojanjima da se priključi EU.

Vladin joj prijedlog, kaže, omogućava bolju situaciju u obrani interesa, a hrvatski ribari jednako dobivaju proglašenjem zone ili gospodarskog pojasa.

Račan ne spori pravo Sabora da donese jednu ili drugu odluku, ali upozorava da i EU ima pravo na neke odluke, te konkretizira kako u proljeće Hrvatsku očekuje važna odluka o prihvaćanju njezine kandidature za članstvo u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je također upozorio da odnos Hrvatske i EU nije samo pravni, nego i politički, podsjetivši da je EU preporučila Hrvatskoj da ne donosi nikakve unilateralne odluke prije venecijanske konferencije o ribarstvu.

Uzvratio je i kritičarima koji Vladi prigovaraju oklijevanje s proglašenjem gospodarskog pojasa.

Oni koji to zagovaraju imali su priliku proglasiti ga desetak godina ranije, pa nisu, i to zato jer znaju da nije riječ samo o pravu, nego i o političkim razlozima i upravo su ih oni vodili da to ne čine, naglasio je premijer Račan.

Ti politički razlozi postoje i danas, ustvrdio je Račan.

Upozorio je i na važnost percepcije koju će javnost EU steći o Hrvatskoj, a ta percepcija uvelike ovisi o samoj Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara