RADICI GODIŠNJA NAGRADA GRADA DUBROVNIKA ZA KNJIGU "SVE NAŠE DAKSE ..."

Dubrovačkom pravniku Jošku Radici danas je uručena godišnja Nagrada grada Dubrovnika za knjigu "Sve naše Dakse hrvatski jug u vrtlogu Drugoga svjetskog rata i jugokomunističke strahovlade u razdoblju 1941. 1974. godine", koju je objavila Matica hrvatska Dubrovnik krajem prošle godine. L

Radica na više od 800 stranica dokumentirano prikazuje stradanje stanovnika Dubrovnika, ali i šireg dubrovačkoga područja u neposrednom predratnom razdoblju sloma Kraljevine Jugoslavije, u razdoblju od 1941. do 1945. te u poratnom razdoblju.

"Moja knjiga odnosi se na žrtve razdoblja jugokomunističke vlasti i utjecaja KPJ na ovim područjima još od 1941. pa do 1974. Ona u sebi uključuje sva ta razdoblja i sve žrtve koje sam mogao registrirati, a sam naslov knjige potaknut je događajima na otočiću Daksi kraj Dubrovnika 1944." ističe autor.

Za nastanak knjige, kako je rekao, poslužila je tematika listopada 1944. u Dubrovniku kada su se i dogodili brojni zločini.

Knjigu je radio deset godina i kroz to je razdoblje prikupio dokumentaciju i vodio razgovore s velikim brojem građana koji su pomogli u otkrivanju velikog razmjera stradanja na širem dubrovačkom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor nastoji putem arhivske i memoarske građe i dostupne literature prikazati pojedinačna stradanja svakog čovjeka, kako od strane pripadnika partizanskih postrojba, tako i od strane pripadnika četničkih postrojba te njemačkih i talijanskih jedinica.

"Htio sam govoriti o žrtvama jer žrtva mora imati zagovornika pa i kad nosi određeni teret na sebi. Treba reći da oni u pravilu nisu bili optuženi, ni suđeni, ni osuđeni, ali su izgubili živote i tako postali žrtve, a ja sam, govoreći o žrtvama, govorio o događajima i okolnostima pod kojima se to dogodilo. Nisam stvarao mit o njima niti o njihovom svjetonazoru, ni ideologiji koju su slijedili. Govorio sam i o njihovim krvnicima koji su stvarali mit o svojoj idealnoj revolucionarnoj angažiranosti i predanosti socijalnoj širokogrudnosti i vizionarskoj uvjerljivosti u stvaranju raja na totalitarnim osnovama", naglašava Radica.

Knjiga je rezultat dugogodišnjega autorova istraživanja kao što je to bila i njegova prva knjiga o stradanjima na hrvatskom jugu "Crveni teror - listopad 1944. godine", koju je dubrovačka Matica hrvatska objavila 1994.

Radičina knjiga u svom uvodnom dijelu objašnjava povijesno stanje u navedenom razdoblju, a posebno djelatnost KPJ, dok u preostalom dijelu poimenično navodi imena žrtava uz obilje arhivskog materijala, prvenstveno optužnica, presuda te drugih pravnih akata. U knjizi, zaključuje Radica, govorio sam o nasilju pripadnika KPJ koji su bili krivi za ove žrtve, a o čemu se dugo nije smjelo pisati niti govoriti.

(Hina) hš mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara