Radoš: Imovinske kartice zastupnika objavljene na malograđanski i primitivan način

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš kazao je danas da su imovinske kartice saborskih zastupnika jučer "na krajnje malograđanski i primitivan način prezentirane javnosti", ocjenjujući da objavljivanje imovinskih umjesto poreznih kartica pogoduje antipoduzetničkoj klimi i poticanju negativnih osjećaje građana prema zastupnicima.

Činjenicu da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer skupno objavilo imovinske kartice zastupnika, čemu su velik prostor dali i mediji, Radoš smatra "bacanjem prašine u oči javnosti".

Pojasnio je da su po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa javne porezne kartice, te izvijestio da je, kako bi iskušao moć tog zakona, od ministra financija Ivana Šukera zatražio da mu na uvid da porezne kartice svih članova Vlade i saborskog vrha.

Iz Ministarstva mu je, kaže, prije mjesec dana stigao odgovor da su porezne kartice, po općem poreznom zakonu tajna.

Radoš je podsjetio da, uz Zakon o sprječavanju interesa, pravo na uvid u imovinske kartice u razumnom roku građanima daje i Zakon o pravu na pristup informaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da, u ovom slučaju, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kao "lex specialis", ima prednost pred općim poreznim zakonom.

"Smisao Zakona o sprječavanju sukoba interesa je da se vidi je li svoju imovinu dužnosnik stekao zakonito, a ne kolika mu je imovina", smatra Radoš.

Radoš je, na konferenciji za novinare, upozorio i na činjenicu da je Libra, krajem prošlog mjeseca, primljena u pridruženo članstvo Europske liberalne, demokratske i reformske stranke (ELDR), što će, smatra, ojačati položaj hrvatskih lobista u nastojanjima oko ulaska Hrvatske u EU.

Potpredsjednica stranke Zrinjka Glovacki-Bernardi najavila je da će Libra svoju kampanju za predstojeće lokalne izbore temeljiti na temama koje se tiču decentralizacije, okoliša i obrazovanja, što su i osnovne teme Programa ELDR-a.

(Hina) xibob ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara