radoš: pozitivno mišljenje uvelike je zasluga bivše vlade i libre - bezrezervno priznanje treba odati i sanaderovoj vladi

Predsjednik Libre Jozo Radoš rekao je danas da je pozitivno mišljenje Europske komisije o početku pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU najvažniji događaj u političkom životu Hrvatske, te da je to uvelike zasluga bivše vlade, pa i Libre, jer je ta stranka nastala na potpori približavanju Hrvatske EU. L

"Pitanje je bi li Hrvatska danas dobila pozitivno mišljenje Europske komisije da smo se mi u političkoj krizi koja je prijetila sredinom 2002. postavili drugačije", rekao je Radoš na sjednici Vijeća Libre u Zagrebu. Istaknuo je kako za pozitivno mišljenje treba odati vrlo jasno i bezrezervno priznanje Vladi Ive Sanadera.

"Zapravo jedina svijetla točka u toj politici, ali doista vrlo važna, jest vrlo čvrsto uvjerenje i djelovanje Vlade u protekla četiri mjeseca upravo na planu priključenja Hrvatske Europskoj uniji, i taj je uspjeh svakako i dio uspjeha Vlade Ive Sanadera, i to treba reći", rekao je Radoš. Ocijenio je da je Vlada u tom smislu imala krajnje jasnu politiku. Sve je ostalo tome bilo podređeno, za što Vladi treba odati priznanje jer bi Hrvatska - da nije dobila "pozitivan avis - vjerojatno ispala iz vlaka da 2007. postane članicom Euroske unije".

Rekao je da će nas pregovori za ulazak u EU spasiti i od "mogućih padova i oscilacija u hrvatskoj politici, te od mogućih pogrešaka, jer u zadnje vrijeme tom politikom dominira površnost, estradni i paradni pristup, a u njoj nije važna ideja nego njezina manifestacija".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libra se posebice zauzima za razvoj decentralizacije i regionalizacije Hrvatske, rekao je Radoš, jer smatra da je Hrvatska "sazrela za snažniji iskorak u decentralizaciji i regionalnom razvoju". Najavio je da će idući tjedan Libra s LS-om i HNS-om u Hrvatski sabor poslati prijedlog rasprave o perspektivama razvoja regionalne i lokalne samouprave te prijedlog da se mladima s navršenih 16 godina da pravo glasa na lokalnim izborima. Time bi se mladi stimulirali na politički angažman, a to je i opći trend u svijetu, posebice u Europi, rekao je Radoš te dodao kako se nada da će ti prijedlozi biti prihvaćeni u Hrvatskom saboru. Istaknuo je kako nakon tih prijedloga u saborsku proceduru namjeravaju poslati i prijedlog zakona o regionalnoj samoupravi.

Neki ogranci Libre na lokalne će izbore izići samostalno, ne isključujući mogućnost suradnje s ostalim strankama, poglavito srodnim, a mnogi su ogranci spremni za razne oblike suradnje s ostalim strankama, uključujući i zajednički nastup na lokalnim izborima, rekao je Radoš i dodao da će na idućoj sjednici Vijeća Libra donijeti program nastupa na lokalnim izborima.

(Hina) xbma yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara