Razgovor sindikata i državnog tajnika o radnim pravima službenika u MORH-u i Oružanim snagama

Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH i Sindikata vojnih službenika i namještenika razgovarali su danas s državnim tajnikom Matom Rabotegom o važnim pitanjima vezanim uz uvjete rada i radna prava.

SDLSN u priopćenju navodi da je na sastanku u MORH-u bilo riječi o pitanjima odugovlačenja s donošenjem pravilnika o uvećanju plaće s obzirom na uvjete rada, narav, težinu i odgovornost poslova državnih službenika i namještenika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH, zatim o otpremninama te stambenom zbrinjavanju kao i o provedbi referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od 13. do 17. rujna.

Državni tajnik Raboteg je, kako priopćuju iz SDLSN, prihvatio sindikalni prijedlog da se intenzivira suradnja socijalnih partnera pri izradi spornih pravilnika i odredi dinamika njihove izrade i donošenja. Također je najavio da će se s predstavnicima sindikata sastati i ministar Rončević kako bi zajednički raspravili sva otvorena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalna strana je na današnjem sastanku upozorila na lošu praksu predhodne Vlade da se sporna pitanja rješavaju sudskim putem, ali i potvrdila spremnost da prava svojih članova osigura kroz sudske postupke "ako drugačije ne bude moguće".

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas je izrazio želju da se ubuduće imenuje odgovorna osoba u MORH-u za komunikaciju sa sindikatima kako bi se socijalni dijalog odvijao za stolom, a ne priopćenjima.

(Hina) xbdj/pp ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara