RAZLIKE OKO IRAKA PODIGLE NAPETOSTI UOČI SUMMITA EU-A

Predsjedatelj EUa upozorio je u srijedu na mogućnost izbijanja ´duboke krize´ ako europske zemlje ne usuglase stajalište oko Iraka, dok dužnosnici strahuju da bi različita mišljenja koja su već podijelila NATO mogla poremetiti summit EUa idućega tjedna.

Na summitu, koji bi se trebao održati u ponedjeljak, 15 zemalja članica EU-a pokušat će usuglasiti stajališta o iračkom pitanju.

Podjela NATO-a postala je očitom nakon što su Francuska, Njemačka i Belgija odbacile američki plan priprema za napad na Irak.

Njihov veto uzrokovao je dosad najveću krizu među saveznicima, razljutivši ostale zemlje koje su se odazvale američkom pozivu da se pripreme za obranu Turske u slučaju izbijanja rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Potpuno je jasno da smo u kritičnoj fazi....Europska unija zapast će u duboku krizu, ako summit ne iznjedri jedinstveno stajalište o Iraku´, izjavio je glasnogovornik grčke vlade koja trenutno predsjeda EU-om.

´Ako se to ne dogodi, grčki predsjedatelj razmotrit će sve mogućnosti´, rekao je glasnogovornik Panos Belglitis.

Velika Britanija, Portugal, Danska, Italija i Španjolska podupiru ´tvrdi´ američki pristup rješavanja iračke krize. S druge strane, Francuska, Njemačka, Belgija, Austrija, Švedska i Luksemburg smatraju da UN-ovi inspektori za razoružanje trebaju dovršiti započeti posao.

Francuska i Njemačka, uz potporu Rusije i Kine, zatražile su od Vijeća sigurnosti UN-a da ojača misiju inspektora i tako izbjegne rat, za koji SAD tvrdi da je neizbježan kako bi se Irak razoružao od oružja za masovno uništenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara