Razočaran izbornim rezultatima: Velimir Srića napustio HSLS

Razočaran izbornim rezultatima: Velimir Srića napustio HSLS

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"SMATRAM moralno ispravnim dati neopozivu ostavku na sve funkcije u stranci. Dvadeset mjeseci intenzivnog političkog rada ostavilo je trag na mojoj profesionalnoj karijeri i obitelji. Došlo je vrijeme za odmor i okretanje drugim, predugo zapostavljenim izazovima", napisao je na svom Facebook profilu Velimir Srića predsjednik zagrebačkog HSLS-a i nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici na nedavno održanim izborima.

Podigli broj glasova, ali nedovoljno za izborni prag

Srića je zapravo javnosti objasnio svoje razloge napuštanja HSLS-a, a razvidno je njegovo razočaranje izbornim rezultatima stranke.

"Kad sam pred dvadeset mjeseci ušao u HSLS, ankete su pokazivale podršku birača od 1,2 posto. Na ovim izborima ostvarili smo 3,8 posto na nacionalnoj razini, a preko 4,75 posto u gradu Zagrebu. Ipak, nitko od nas nije prešao izborni prag i to treba smatrati neuspjehom. Usprkos dobrom programu nismo uvjerili dovoljan broj birača da smo se promijenili, riješili tereta prošlosti i krenuli putem novog, drukčijeg HSLS-a. Radili smo naporno, trudili se, ali je uspjeh izostao", napisao je Srića dodajući kako su glavni uzroci lošeg rezultata teret nasljeđa i nedovoljno jasne poruke, zbog čega je HSLS bilo teško razlikovati od ostalih.

Sitno politikanstvo, zakulisne igrice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srića kaže da nisu uspjeli pokrenuti "puni kreativni potencijal članstva" iako je toj stranci u zadnje dvije godine pristupilo mnoštvo sjajnih ljudi. Isto tako navodi se neuspjeh jer se nije uspjelo stvoriti novi HSLS.

"Stare navike, vrijednosti i običaji bili su prejaki uteg oko vrata u tim nastojanjima. Posebno pritom mislim na sitno politikantstvo, zakulisne igrice, borbu za ostvarenje individualnih ambicija na račun zajedničkog uspjeha te tradicionalnu slabost liberala, sveopće pametovanje i kritiku kad se raspravlja, a sveopću apstinenciju i pasivnost kad treba raditi", navodi Srića u svom obrazloženju.

Najbolji izborni rezultat HSLS-a u Zagrebu

Kako je napisao u jednom dijelu svog obrazloženja "u zraku se osjećalo da se opet nosi žuto" kao i da se ima što ponuditi gradskoj političkoj sceni.

"Šteta što nismo tu energiju pretvorili u dovoljan broj glasova. Dokazalo se da je dugogodišnje trendove teško promijeniti. Iako je ovo najbolji izborni rezultat HSLS-a u Zagrebu u zadnjem desetljeću, ja sam njime duboko nezadovoljan. Povijesna prigoda za povratak na političku scenu kao istinska alternativa Ljevici i Desnici nije iskorištena", zaključuje na kraju Srića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara