Reakcija hrvatskog caritasa i franjevačkog instituta na izjavu voditelja misije MMF-a

HRVATSKI Caritas i Franjevački institut za kulturu mira danas su ocijenili kako je izjava voditelja Misije Međunarodnog monetarnog fonda Hansa Flickenschilda da se MMF protivi zabrani rada nedjeljom, uplitanje jedne strane organizacije u izmjene Zakona o trgovini vezanih uz ograničavanje rada trgovina nedjeljom.

Flickenschild savjetuje da se "odustane od provedbe tog zakona koji je korak natrag za Hrvatsku".

"Izjava gospodina Flickenschielda iznenađuje, zapravo se doima kao diktat osobito stoga što prema našim istraživanjima, taj zakon neće dovesti do smanjivanja BDP-a. Sve procjene ukazuju na to da se promet u trgovinama neće smanjiti, nego će se prebaciti na ostale dane"", navode, uz ostalo, u priopćenju Mario Bebić i fra Bože Vuleta, ravnatelji Caritasa i Franjevačkog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećaju kako je donošenju spomenutog zakona prethodila široka akcija u javnosti koju su pokrenuli upravo Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira uz potporu Sindikata trgovine i drugih sindikata kao i peticija koju je potpisalo 300.000 građana, a kao uzrok te akcije navode: nepoštivanje prava radnika na tjedni odmor, na primjerenu plaću za rad nedjeljom i blagdanima i za prekovremeni rad.

"Ako postoji potreba za poboljšanjem Zakona, to se treba dogoditi u redovitoj proceduri, a ne prema diktatu institucija ili pojedinaca koji štite interese samo krupnog kapitala, a zanemaruju socijalnu pravednost", ocjenjuje se u priopćenju.

Također se dodaje kako više od 80 posto zapadnoeuropskih zemalja ne rade nedjeljom i navodi primjer Njemačke koja ima pet puta veću kupovnu moć nego Hrvatska, a ne vidi razlog otvaranja trgovina nedjeljom te primjer susjedne Slovenije koja je referendumom odlučila zatvoriti svoje trgovine nedjeljom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara