Registracijski El Dorado: U Daruvaru uskoro više registriranih vozila nego stanovnika

Piše: Ivana Miković
nedjelja, 10.8.2014. 20:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Registracijski El Dorado: U Daruvaru uskoro više registriranih vozila nego stanovnika

Foto: Index

DARUVAR, mali slavonski gradić koji prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji svega 11.633 stanovnika, i dalje je prava registracijska meka. Nadležni nikako da stanu na kraj iskorištavanju povlastica jeftinijih registracija od strane tvrtki i pojedinaca koji s Daruvarom nikakve veze nemaju, pa je broj registriranih vozila u ovoj godini gotovo dosegnuo broj stanovnika i iznosi čak 9.817! Daruvar je fenomen i po tome što broj vozila koja su registrirale pravne osobe, premašuje broj vozila u vlasništvu fizičkih osoba.U čemu je fora?

Daruvar je godinama prava oaza za sve one koji žele registrirati svoja vozila po najpovoljnijim cijenama - uz najveće bonuse na obavezno auto osiguranje. Razlog tome leži u (besmislenoj) podjeli Hrvatske na sedam zona rizika, prema kojoj Daruvar spada u 7., najmanje rizičnu zonu, dok je glavni grad Zagreb u najrizičnijoj skupini.Ta je podjela nekad davno i imala smisla po principu - veći broj vozila, gušći promet, veći broj nesreća, ali danas sve to "pada u vodu" jer statistike otkrivaju da je poplava daruvarskih registracijskih oznaka u realnosti učinila Daruvar znatno rizičnijim od Zagreba - prošle je godine svaki 81. vozač s daruvarskim registracijama skrivio prometnu nesreću, dok je od onih sa zagrebačkim oznakama nesreću skrivio svaki 107. vozač. Istovremeno, cijene auto osiguranja u Zagrebu gotovo su dvostruko veće od onih u Daruvaru.

Prema zakonskim odredbama građani svoja vozila moraju registrirati u mjestu prebivališta, a tvrtke osim u gradovima u kojima su im sjedišta vozila mogu prijavljivati i u svim mjestima u kojima imaju svoje podružnice. Tako brojne hrvatske leasing i rent-a-car kuće te druge tvrtke već godinama koriste tu povlasticu registriranja vozila u Daruvaru po najjeftinijoj cijeni.


Jedan od primjera korištenja jeftinijih daruvarskih registracija: Ledo kao tvrtka sa sjedištem u Zagrebu službena vozila registrira u Daruvaru.

Primjerice, na drugoj strani Hrvatske, u Dubrovniku, stanje je kao da se pola Daruvara preselilo ondje. Rijetko koji rent-a-car ima na automobilima pripadajuće dubrovačke registracijske oznake, iako su im sjedišta tvrtki u Dubrovniku, a nemaju ni daruvarsku podružnicu. Većinom je riječ o automobilima nabavljenima putem leasinga pa je tako zahvaljujući podružnicama leasing kuća iskorištena i povlastica najjeftinijeg auto osiguranja u Hrvatskoj.Policija u borbi s prevarantima


Bilo je i onih koji se nisu u Daruvaru potrudili otvoriti podružnicu već su se fiktivno prijavili na neku od postojećih adresa pa tako varali na osiguranju. Neki od njih već su dolijali u ruke policije koja pokušava stati na kraj takvim prevarama.

"Člankom 2. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (''Narodne novine'' broj 151/08, 89/10, 104/10 i 83/13) propisano je da registraciju vozila obavljaju policijske uprave odnosno policijske postaje prema prebivalištu ili sjedištu vlasnika vozila. Stoga se ne može izvršiti registracija vozila fizičke ili pravne osobe ukoliko ista nema prijavljeno prebivalište, odnosno sjedište u mjestu registracije, s tim da se za pravne osobe koje imaju podružnicu registracija može obaviti i prema sjedištu podružnice.

Što se tiče fizičkih osoba, tijekom 2013. godine pokrenuta su 172 postupka odjave prebivališta po službenoj dužnosti na području Policijske postaje Daruvar te je donijeto 148 rješenje o odjavi prebivališta (članak 12 Zakona o prebivalištu) za osobe za koje je u provedenim postupcima utvrđeno da ne žive na adresama prijavljenog prebivališta. U prvih 6. mjeseci 2014. godine pokrenuto je 112 postupaka odjave prebivališta po službenoj dužnosti na području Policijske postaje Daruvar te je donijeto 79 rješenja o odjavi prebivališta (članak 12 Zakona o prebivalištu)", navode iz MUP-a te dodaju kako je policija, iako se svi gore navedeni brojevi ne odnose na odjave vezane uz problematiku registracija, evidentirala slučajeve onih koji su fiktivno prijavljivali prebivališta samo da bi što jeftinije registrirali vozila.

Rješenje ukidanje zona?

S obzirom da se u praksi pokazalo da zone rizika na koje je podijeljena Hrvatska više nemaju nikakve veze s postotkom nesreća, jedno od rješenja problema koje se predlaže je ukidanje zona. To je već učinjeno za kamione, za koje je Hrvatska postala jedinstvena zona rizika, pa mnogi zagovaraju primjenu istih mjera i na druge kategorije vozila.

 

Komentari (42)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • sirOliver23   Objavljeno prije 7 mjeseci
  Generaliziraš i pišeš gluposti. Imam troje zaposlenih, borimo se za svaku kunu, samo da bi skupili za plaću i poplačali sve ove namete. Zbog takvih i sličnih mišljenja smo u problemu kakvom jesmo.Ako mislis da je jednostavno biti poduzetnik, evo, priredi lovu za temeljni kapital, ja se osobno nudim i odradim ti sve papire. Samo kreni raditi. I javiš mi se za 3 mjeseca.


 • free357   Objavljeno prije 7 mjeseci
  hvala vam lijepo. jedna od rijetkih prednosti života u pripizdini bila je jeftinija registracija auta. uzmite nam još i to.


 • Gorki_M   Objavljeno prije 7 mjeseci
  od nasigurnije će se pretvoriti u najrizičniju skupinu...jadni Daruvarčani će skupo plaćati registraciju..


 • nlovac   Objavljeno prije 7 mjeseci
   


 • Hecim   Objavljeno prije 7 mjeseci
  Dobar članak koji razotkriva svu jad i bijedu hrvatskih ''poduzetnika''. Sve nove privatne firme nastale osvajanjem bivših državnih poslova od kojih su nekada od poštenog rada živjele tisuće radnika, sada se bogate dodatnim varanjem Države, a sve uz blagoslov svojih mecena u vlasti. Da je vlast čemu, popunila bi budžet potezom pera....


 • djedica2   Objavljeno prije 7 mjeseci
   ….eto ljudi ne bi ni znali gdje se Daruvar nalazi, ovako veliko HVALA Indeks-u na besplatnoj reklami, …..za koji dan će se obilježiti i kao jedna velika točka na cijelom globusu, ….ma kakova metropola i Zagreb.     Po registracijama kod nas voze, svi živi, mrtvi i još ne rođeni,…pravi smo fenomen.


 • Piana   Objavljeno prije 7 mjeseci
  Daruvar je slavonski gradić?

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
 • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije