REZULTATI IDENTIFIKACIJE 77 EKSHUMIRANIH U SRBIJI ZA MJESEC DANA

Prvi rezultati identifikacije 77 tijela NN osoba nedavno ekshumiranih na beogradskom groblju Lešće i obrenovačkom gradskom groblju bit će poznati za mjesec dana, izjavio je u srijedu predsjednik Komisije za nestale osobe Savjeta ministara Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić.

"Neidenticirane osobe s groblja Lešće bile su pokopane u pojedinačnim grobnim mjestima i pretpostavlja se da su to Srbi, Hrvati i Muslimani", kazao je Gagić novinarima u Beogradu, gdje je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) najavila da će proširiti aktivnosti na procesu identifikacije nestalih za vrijeme ratova na prostoru bivše SFRJ, uz ostalo i prikupljanjem uzoraka krvi srodnika nestalih, koji žive u zemljama Europske unije.

"Mobilni timovi stručnjaka Međunarodne komisije za nestale osobe će od 20. do 28. lipnja prikupljati uzorke krvi za DNK analize od obitelji nestalih koje danas žive u Švedskoj, Njemačkoj i Austriji", kazala je novinarima direktorica Odjela za građanske inicijative Međunarodne komisije za nestale osobe Asta Zinbo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema procjenama te Komisije, tijekom ratova na teritoriju bivše SFRJ nestalo je oko 40 tisuća osoba, od kojih 25 tisuća još nije pronađeno.

Međunarodna komisija za nestale osobe osnovana je 1996. godine na summitu zemalja G-7 u Lyonu, kako bi pomogla rješavanju problema nestalih u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

(Hina) xttag ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara