Rijeka: Potonuli brod - dovršena sanacija u vezi s propuštanjem goriva

DOVRŠENA je sanacija u vezi s propuštanjem goriva iz spremnika prije dvadesetak godina potonulog broda ispred riječke luke i sada predstoji nadzor, doznaje se danas od predsjednika županijskog Stožera operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora Gorana Jurića

Po procjenama je od utorka, kada je istjecanje zamijećeno, isteklo oko tisuću litara nafte. Procjenjuje se da se u spremnicima nalazi još oko 100 tona goriva.

Nakon što je tijekom vikenda zabetoniran odušnik na spremniku kroz koji je istjecalo gorivo, u nedjelju i danas su iz oplate potonulog broda čišćeni ostaci iscurene nafte. Jurić je objasnio da su ronioci ispuštanjem stješnjenog zraka iz dodatnih boca "istjerivali" naftu koja se tamo nakupljala nakon istjecanja kroz korodirani odušnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na taj način uklonjenu naftu iz oplate sakupljali su ekološki brodovi i time čistili površinu mora. Sva iscurena nafta je, po procjenama stožera, uklonjena, ali će još nekoliko dana biti nastavljeno s nadgledanjem mjesta gdje se nalazi potonuli brod, a ostavit će se i plutajuće samoupijajuće brane.

Goran Jurić je rekao da će nadležnim tijelima poslati dokumentaciju o tom predmetu uz prikupljena saznanja kako bi se počelo rješavati pitanje trajne sanacije preostalog goriva u spremnicima broda. Prijedlog stožera je, rekao je Jurić, prepumpavanje preostalog goriva jer bi izvlačenje broda na površinu bilo preskupo i teško izvedivo.

Brod "Elhawi Star" potonuo je 12. prosinca 1982. godine na dubinu od 48 metara, na udaljenosti od oko 500 metara od sušačkog lukobrana riječke

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara