Rončević u Afganistanu obišao krajnju točku nadležnosti ISAF-a u Kabulu

MINISTAR obrane Berislav Rončević sa suradnicima u petak je, trećeg dana posjeta hrvatskom kontingentu Vojne policije, koji se nalazi u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, u pratnji hrvatskih vojnih policajaca obišao Kabul kao i krajnju točku zone odgovornosti ISAF-a u Kabulu pod kodnim imenom "Viktor 10", oko 25 kilometara od afganistanskog glavnog grada.

Kolona vozila hrvatskih vojnih policajaca s ministrom Rončevićem obišla je bazar u glavnom stožeru ISAF-a, u ratu uništenu grobnicu afganistanskog kralja kao i groblje većinom ruskih tenkova koje se nalazi na kabulskoj periferiji. Tamo su smješene na stotine olupina oklopnih vozila i tenkova, uglavnom zaostalih nakon sovjetske intervencije u Afganistanu 1979. godine kao i tenkova i oklopnjaka uništenih u afganistanom građanskom ratu koji je završio padom talibanskog režima 2002. godine.

Vozeći se potom pored nadzornih točaka afganistanske policije i regularne vojske te novih vojarni nedavno po NATO standardima ustrojene Afganistanske nacionalne vojske (ANA) kolona se potom cestom za pakistansku granicu uputila prema točkama Viktor osam i Viktor 10, s kojima prestaje područje odgovornosti ISAF-a. Naime, mirovna misija ISAF-a kojoj je osnovna svrha pružanje pomoći prijelaznoj afganistanskoj vladi u normalizaciji zemlje nakon pada talibanskog režima ograničena je samo na afganistanki glavni grad i okolicu. Sjeverno atlantski vojni savez - NATO koji je organizirao ovu mirovnu misiju i njome zapovijeda zasada još samo razmišlja o širenju misije ISAF na cijeli Afganistan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cesta do Viktora 10 prolazi dijelom kroz duboke klance i u teškom je stanju s obzirom da nakon odlaska sovjetskih snaga 1989. godine i građanskog rata nije obnavljana iako je na njoj gust promet. Ta cesta koja vodi kroz kamenite planine bez šuma ili zelenila ključna je opskrbna linija za Kabul. Tijekom sovjetske intervencije na njoj su vođene brojne bitke između sovjetskih trupa i afganistanskih boraca koji su na toj cesti presretali sovjetske konvoje. O tom vremenu svjedoče i olupine oklopnih vozila iz tog vremena kao i mine koje se nalaze skoro uz samu cestu. Kamenje obojano bijelim označava opasnost od mina a kamenje obojeno crvenim znači da su tu sigurno mine. Na cesti se često vide i tzv. "lažeći policajci", napravljeni od ostataka tenkovskih gusjenica ruskih tenkova uništenih tijekom dugogodišnjeg rata u toj zemlji.

U dolasku i povratku kolone koja je prolazila i kroz neka afganistanska naselja nije bilo nikavih pa ni najmanjih izgrada a stanovnici su srdačno pozdravljali naše vojne policajce koji su očito kod lokalnog stanovništva dobro primljeni. I tijekom kontakata hrvatskih vojnih policajaca i ministra Rončevića s afganistanskim policajcima i vojnicima na nadzornim točkama bila je vidljiva srdačnost i spremnost na suradnju. Kako ističu hrvatskih vojni policajaci sadašnje stanje u Kabulu je relativno mirno i zasada nema naznaka da bi se sigurnosno stanje u tromilijunskom Kabulu moglo radikalnije promijeniti.

Ministar Rončević sa suradnicima sutra završava posjet hrvatskom kontingentu u Kabulu i vraća se u zemlju u nedjelju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara