Sabor završio proljetno zasjedanje, vladajući podržali izvješće o privatizaciji INA-e

PARLAMENTARNI klubovi vladajuće koalicije i IDSa podržali su danas vladino izvješće o privatizaciji INAe, uz pohvale za uspješnu prodaju dionica INA-e mađarskom MOL-u, a oporbenoj četvorki (HDZ, HSLS, HSP/HKDU i DC) uputili kritike što su odbili sudjelovati u saborskoj raspravi koju su predložili.

Hrvatski sabor time je okončao 35. izvanrednu sjednicu i proljetno zasjedanje, a predsjednik Sabora Zlatko Tomčić najavio je da će jesensko zasjedanje najvjerojatnije početi i prije ustavnog roka - 15. rujna.

U raspravi o izvješću o prodaji paketa INA-e svi klubovi vladajuće koalicije čestitali su Vladi što je, kako su istaknuli, 25 plus jednu dionicu INA-e prodala u najboljem trenutku i uz najbolju cijenu koju je mogla postići, što će toj najvećoj hrvatskoj kompaniji omogućiti daljnji razvoj.

"Čestitamo Vladi na političkoj hrabrosti što se u predizborno vrijeme odlučila za privatizaciju naše najveće tvrtke", istaknuo je Goranko Fižulić (Klub Libre), pozivajući Vladu da što brže dionice INA-e uvrsti na burzu.

Ante Markov (Klub HSS-a) istaknuo je da strateški cilj nije bila prodaja INA-e nego daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva, njegova konsolidacija i izlazak na druga tržišta.

Izrazio je zadovoljstvo tijekom privatizacije, tvrdeći da je zakonska procedura u potpunosti ispoštovana i uvjerenje da će biti ispoštovana i zakonska obveza dodjele dionica radnicima INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klubovi vladajuće koalicije kritizirali su zastupnike oporbene četvorke, koja je zbog odbijanja njihova zahtjeva da se privatizacija INA-e raspravi prije (jučerašnje) vladine odluke o prodaji dionica odlučila bojkotirati današnji rad Sabora.

"Žalimo što dio oporbe nije prisutan jer se u posljednja dva dana doslovce blatom nabacivala na aktualnu vlast, a danas se nije imala hrabrosti suočiti s raspravom", poručio je Mato Arlović (Klub SDP-a).

Istaknuo je da SDP ne prihvaća oporbene objede da je Vlada prodavala dionice INA-e iza leđa Sabora, istaknuvši da je cijeli postupak bio transparentan i u skladu sa zakonom.

Vesna Pusić (Klub HNS/PGS/SBHS) oporbenoj je četvorki zamjerila što je bila glasna u zahtijevanju informacija o INA-i, "dok ih danas u Saboru nema i to ih više ne zanima".

"Ako taj proces nije bio proveden po zakonu gdje ste danas dame i gospodo. Uvijek kada Hrvatska čini korak prema razvijenoj Europi i slobodnom tržištu vas nema. Zato ćemo to napraviti sami", poručila je.

Jedini koji je ustao protiv provedene privatizacije bio je Milan Kovač (Klub HB-a), koji smatra da je Vlada prodajom dionica INA-e prekršila Ustav i zakone, posebno jer nije ispoštivala redoslijed privatizacije, odnosno nije prvo privatizirala dionice koje pripadaju braniteljima i zaposlenicima INA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara