SAD ne zna za dogovor sa Srbijom oko suđenja za ratne zločine

SAD ne zna za dogovor sa Srbijom oko suđenja za ratne zločine
GLASNOGOVORNIK američkog State Departmenta rekao je u utorak kako ne zna za postojanje navodnog dogovora između Sjedinjenih Država i Srbije prema kojem će ukoliko izruči Ratka Mladića Haškom sudu Srbija druge slučajeve ratnih zločina moći suditi na svojim sudovima.

Srbijanski premijer Zoran Živković rekao je u ponedjeljak kako je mislio da je imao "džentlmenski sporazum" sa Sjedinjenim Državama i haškom tužiteljicom Carlom del Ponte da ukoliko izruči Ratka Mladića svi ostali slučajevi mogu biti suđeni u Srbiji.

"Nisu mi poznati nikakvi dogovori", rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli odgovarajući na pitanje postoji li takav sporazum između Srbije i SAD-a.

On je na konferenciji za novinare u State Departmentu rekao kako ne može govoriti o tome što je netko mogao interpretirati kao dogovor i što bi drugi mogao interpretirati kao stajalište Sjedinjenih Država.

"Naše stajalište je jasno, a to je da Mladić i Karadžić trebaju biti izručeni prioritetno i da slučajevi trebaju biti prenešeni s (Haškog) suda na lokalne sudove u skladu s odredbama (rezolucije) 1503", rekao je Ereli.

Ereli je podsjetio na rezoluciju 1503 Vijeća sigurnosti UN-a iz kolovoza ove godine koja poziva na suradnju zemalja sa Haškim sudom posebice kako bi se Radovan Karadžić i Ratko Mladić kao i Ante Gotovina te svi drugi optuženici doveli pred Haški sud. Rezolucija također poziva Haški sud da prenosi slučajeve s osobama niže odgovornosti na kompetentne nacionalne sudove.

Ereli je kazao kako Sjedinjene Države podržavaju rezoluciju 1503 i pozivaju zemlje u regiji i Haški sud da provedu njezine odredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Beogradu je također navedeno kako je američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre-Richard Prosper rekao da bi Srbija mogla dobiti prigodu suditi druge slučajeve ukoliko isporuči Mladića Haškom sudu.

"Ono što je veleposlanik Prosper naglasio je da bi izručenje Mladića moglo biti prigoda za prijenos slučajeva u Srbiju za domaće suđenje, kao što je zatražila rezolucija 1503", rekao je Ereli.

On je kazao kako Sjedinjene Države podržavaju Haški sud i pozivaju sve zemlje u regiji da surađuju s njim.

"Mi pozivamo Srbiju i Crnu Goru da uhite i izruče Ratka Mladića u Den Haag", kazao je Ereli. "Mi također pozivamo Sud da počne proces prijenosa slučajeva na domaće sudove, kao što se traži u rezoluciji 1503".

Haški sud je u ponedjeljak objavio optužnice protiv Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića koje tereti za ratne zločine počinjene tijekom sukoba na Kosovu.

Analitičari smatraju kako su optužnice dio pritiska na Beograd da konačno uhiti i izruči Ratka Mladića koji je već godinama u bijegu. Ni Haški sud niti Washington ne vjeruju Beogradu koji tvrdi da Mladić nije u Srbiji.

Haški dužnosnici su u utorak zanijekali bilo kakav sporazum Haškog suda sa Srbijom i rekli kako Srbija mora uhititi i izručiti optuženu četvoricu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara