SAD nije pretjerano "uzbuđen" iračkom ponudom za U-2

SJEDINJENE DRŽAVE nisu pretjerano ´uzbuđene´ iračkom ponudom da dopusti izviđačke letove jer Irak zapravo mora učiniti mnogo više, u cjelosti poštivati rezolucije Ujedinjenih naroda, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

Irački predstavnik pri UN-u Mohamed Adouri rekao je u ponedjeljak kako će Irak dopustiti UN-ovim inspektorima oružja bezuvjetnu uporabu izviđačkih zrakoplova U-2 kao dio inspekcije.

´Nisam vidio ništa zbog čega bi se trebalo uzbuđivati´, rekao je glasnogovornik Richard Boucher na konferenciji za novinare.

UN-ova Rezolucija 1441 ´nije tražila od Iraka postupnost; rezolucija traži od Iraka punu, neposrednu i aktivnu suradnju´, rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je kazao da se zna kako izgleda takva suradnja, očito aludirajući na slučajeve Južne Afrike i Ukrajine.

Mnoge članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujući Francusku, Njemačku i Rusiju, traže da Irak pruži objašnjenja na dokaze o iračkom oružju koje je prošloga tjedna podastro američki državni tajnik Colin Powell.

Boucher je rekao kako Irak još nije odgovorio na pitanje o 3.500 znanstvenika koje UN ima na svojem popisu, na dokaze o biološkim laboratorijima i o nizu drugih pitanja na koja je ukazao Powell.

On je kazao kako Irak ima vremena dati odgovore na ova pitanja do 14. veljače kada glavni inspektori oružja UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei podnose izvješće Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara