Saddam se vratio u Bagdad - na tjeralicama

Saddam se vratio u Bagdad - na tjeralicama
TIJEKOM rata protiv Iraka Amerikanci su zabranili javno izlaganje fotografija Saddama Husseina, ali su u srijedu sami počeli lijepiti plakate s njegovim likom u Bagdadu.

Umjesto gigantskih portreta na gotovo svakom uglu ulice, kako je bilo uobičajeno tijekom Saddamove vladavine, sada je njegov lik na tjeralicama, a glava mu je ucijenjena na 25 milijuna dolara koje nudi Washington za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja ili dokaza da je mrtav.

Na tjeralicama je Saddamova crno-bijela fotografija koja ima tamno crvenu pozadinu. Ispod nje su plakati s likom njegovih sinova Udaya i Qusaya čija su lica prekrižena budući da su ubijeni u pucnjavi s američkim snagama prošlog mjeseca.

Malo je vjerojatno da su Iračani zaboravili kako izgleda njihov bivši vođa, ali su dužnosnici rekli da je cilj kampanje proširiti informacije o nagradi koja se nudi, kao i o tome da će se potjera za njim nastaviti sve dok ne bude uhvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadam se da će ga uhvatiti prije ili kasnije", rekao je Haider Ali, 23-ogodišnji stomatolog, dok su američki vojnici i irački policajci lijepili postere i dijelili letke. "Neki ljudi ne znaju da je predviđena nagrada", dodao je.

Međutim, jedan čovjek obrastao u bradu, koji se predstavio samo kao "građanin Hussein", rekao je da neće ništa učiniti za Amerikance i požalio se na bezakonje otkad su oni stigli.

"Što su to oni učinili da bih im ja poželio dati informaciju o Saddamu Husseinu? Kada je Saddam bio na vlasti imali smo struju, stabilnost i cijene su bile fiksne", ustvrdio je.

"Kad bih ga vidio ne bih nikoga izvijestio jer se ovdje samo pljačka i krade i nema sigurnosti".

Iračka prijelazna vlada, koju su sastavile SAD, planira postaviti 130.000 plakata i razdijeliti 400.000 letaka u idućih nekoliko tjedana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara