Sanader će svjedočiti na haškom suđenju Gotovini?

Sanader će svjedočiti na haškom suđenju Gotovini?

AKTUALNI hrvatski premijer, Ivo Sanader, koji je za vrijeme Oluje bio zamjenik ministra vanjskih  poslova Mate Granića, mogao bi biti pozvan u Haag kao svjedok obrane u slučaju umirovljenog generala Ante Gotovine, piše dnevni list 24sata.

Naime, iz dosadašnjih izjava odvjetničkog tima Ante Gotovine, razvidno je da će nemali naglasak u generalovoj obrani biti stavljen na ulogu SAD-a u planiranju i realizaciji akcije Oluja. Zbog toga će obrana na klupu za svjedoke pozvati niz hrvatskih dužnosnika koji su 1995. i osobno sudjelovali u kontaktima s američkim dužnosnicima.

Među njima lako bi se mogli naći ondašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, Miomir Žužul (1995. obnašao dužnost veleposlanika Hrvatske pri UN-u), ali i aktualni premijer Ivo Sanader, koji je u vrijeme Oluje bio zamjenik šefa diplomacije Mate Granića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u to vrijeme održavao redovite kontakte s Bijelom kućom, a zapisnik sa sastanka 7. kolovoza 1995, koji je u posjedu redakcije 24sata, jasno implicira da je državni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom tadašnju Clintonovu administraciju doživljavao kao svojevrsne mentore pri planiranju Oluje.

Granić i Žužul kazali su listu kako su spremni svjedočenjem u Haagu pomoći obrani Ante Gotovine. Granić je istaknuo kako smatra da “može puno pomoći generalu i Hrvatskoj što se tiče optužnice o zločinačkom pothvatu”, dok je Žužul ustvrdio kako će svakako ići u Haag ako ga obrana pozove da svjedoči.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara