Sanader: Svečanost širenja NATO-a jasna potpora Hrvatskoj

Sanader: Svečanost širenja NATO-a jasna potpora Hrvatskoj
HRVATSKI premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak u Washingtonu da je sudjelovanje Hrvatske na svečanosti proširenja NATO-a u Bijeloj kući jasna potpora Hrvatskoj za približavanje Sjevernoatlantskom savezu.

Predsjednik vlade je u ponedjeljak predstavljao Hrvatsku na velikoj svečanosti u Washingtonu tijekom koje je sedam bivših zemalja istočnoeuropskog bloka formalno stupilo u NATO.

Poziv i sudjelovanje na svečanosti, u svojstvu kandidata za članstvo u NATO-u smatramo "vrlo jasnom potporom Hrvatskoj kao i dvjema drugim zemljama koje su u Jadranskoj povelji (Albaniji i Makedoniji)", rekao je Sanader novinarima nakon svečanosti koju je u Bijeloj kući priredio američki predsjednik George W. Bush.

Washingtonska proslava je "vrlo bitan, možda i prijeloman događaj" u približavanju Hrvatske NATO-u, ocijenio je Sanader.

Bush je u svojemu govoru u Bijeloj kući, osim premijera sedam novih članica, posebno pozdravio i premijere Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Snage triju zemalja sudjeluju u Afganistanu ili Iraku pokazujući svoju odvažnost dok nastoje ući u NATO, rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ove tri zemlje, združene u Jadranskoj povelji, izgrađuju snažne demokracije koje mogu pridonijeti NATO-ovim naporima. Sjedinjene Države podupiru te napore". "Vrata NATO-a ostat će otvorena sve dok cijela Europa ne bude ujedinjena u slobodi i miru", rekao je Bush.

Sanader je na zajedničkoj konferenciji za novinare deset premijera rekao da Hrvatska i druge dvije zemlje članice Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u: Albanija i Makedonija, teže što bržem ulasku u Savez. Hrvatska tome teži jer želi dijeliti zajedničke vrijednosti demokracije, slobode, vladavine zakona i ljudskih prava i tržišne ekonomije koje Savez predstavlja, pojasnio je. Transatlantska suradnja Europe i SAD-a nema alternative, "Europa treba Sjedinjene Države, Sjedinjene Države trebaju Europu", a Hrvatska treba i SAD i Europu, želi biti članica i Europske unije i NATO-a, rekao je Sanader.

U ranijem obraćanju novinarima Sanader je najavio da će Hrvatska, koja nije zadovoljna samo politikom otvorenih vrata NATO-a, zatražiti od predsjednika Busha i drugih najviših američkih dužnosnika da se na summitu u Istambulu u lipnju jasno kaže da je ona sljedeća koja će ući u Savez.

Sličnu je formulaciju iznio i u nedjelju u razgovoru s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

Nakon susreta u Bijeloj kući premijer je rekao novinarima kako se ipak nije razgovaralo o konkretnim potezima i datumima glede Hrvatske jer svečanost na kojoj je bilo riječi o suradnji sviju s NATO-om nije bila odgovarajuća prigoda.

U ovome trenutku teško je reći hoće li na summitu u Istambulu biti riječi o datumima i pozivu Hrvatskoj za NATO, ali hrvatska diplomacija radi na tome, rekao je.

U razgovoru s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyom, državnim tajnikom Colinom Powellom, ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i njegovim zamjenikom Paulom Wolfowitzem, kojima je svima prenio hrvatsku želju za članstvom, Sanader je stekao dojam da kod njih nailazi na već "otvorena vrata".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara