SDSS će poduprijeti Sanaderovu vladu, ako on podupre njegovih 7 točaka

SAMOSTALNA demokratska srpska stranka (SDSS) poduprijet će Vladu Ive Sanadera ako on prihvati sedam točaka dokumenta koji je Glavni odbor SDSS-a donio danas jednoglasno na trosatnoj proširenoj sjednici u Zagrebu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SDSS-a i novoizabrani saborski zastupnik Vojislav Stanimirović.

Točke dokumenta su - ljudsko dostojanstvo i građanska ravnopravnost srpske zajednice, povratak i obnova, primjena Ustavnog zakona, područja od posebne državne skrbi, stabiliziranje pravosuđa, pridruživanje Hrvatske EU i suradnja u regiji sa susjednim državama. Opširnije o dokumentu tri zastupnika SDSS-a (Stanimirović, Pupovac i Gajica) novinarima nisu htjeli govoriti, osim što su najavili da će redigirani dokument javnosti predočiti najkasnije do utorka, kad idu k predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Pupovac je rekao da će sa Sanaderom vrlo brzo pregovarati i da očekuje ozbiljan razgovor o tim točkama. Na novinarski upit što će biti ako Sanader ne prihvati sve točke, Pupovac je rekao da je o tome ovog trenutka prerano govoriti. Na upit hoće li Sanader sutra Predsjedniku Republike otići barem s usmenom potporom SDSS-a, Pupovac je odgovorio da se o tome do sutra a i poslije može razgovarati.

Stanimirović je dodao kako se SDSS nada da će do utorka, 9. prosinca, kad će predsjednik Mesić primiti sve predstavnike nacionalnih manjina, obaviti razgovore sa Sanaderom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit bi li SDSS sudjelovao u Vladi, Pupovac je odgovorio da su im ruke odriješene za pregovore o svim elementima potpore Vladi, ali o tome mogu govoriti tek kad budućem predsjedniku Vlade predoče tih sedam prioritetnih točaka i ako ih i on takvima smatra.

Stanimirović je rekao kako SDSS smatra da već po Pismu namjere hrvatske Vlade o svršetku mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema imaju pravo na četiri pomoćnika ministara (i dva savjetnička mjesta), a danas je još zaključeno da broj mjesta treba povećati u području obnove.

Pupovac je dodao kako bi srpska zajednica željela da se proširi broj mjesta u ministarstvima u kojima bi sudjelovali na određenim razinama, ali ne na ministarskoj.

Na upit jesu li na Glavnom odboru razgovarali o Sanaderovoj ponudi njemu za mjesto u Vladi, Pupovac je rekao da se ta ponuda cijeni, ali se smatra da nije dovoljna kao osnova za razgovore o rješavanju položaja srpske zajednice. Na pitanje novinara rekao je kako ta stranka smatra da bespravno korištenu imovinu treba vratiti odmah.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara