Šeks zbog kontrole HDZ-ovih zastupnika ne želi uključiti elektronsko glasovanje?

Šeks zbog kontrole HDZ-ovih zastupnika ne želi uključiti elektronsko glasovanje?

OPORBENI zastupnici tvrde kako predsjednik Sabora Vladimir Šeks ne želi zbog stranačke stege uključiti elektronsko glasovanje, prenosi Jutarnji list. Zato zastupnici HNS-a tijekom glasovanja umjesto ruku podižu transparente na kojima piše "Uključite elektronsko glasovanje“.

Već nekoliko tjedana HNS-ovci postavljaju pitanje zašto se sustav za elektronsko glasovanje ne počne koristiti. Tvrde da nije istina da sustav nije spreman, kako na njihova pitanja odgovara predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

"Ma to jednostavno nije istina, sustav je, prema mojim informacijama, osposobljen i može se upotrebljavati. Motivi za to da se i dalje glasuje ručno sasvim su drugi – Šeks želi kontrolirati kako glasuju HDZ-ovi zastupnici a to ne bi mogao kod elektronskog glasovanja“ – tvrdi šef Kluba HNS-a Dragutin Lesar, a s njim se slaže i IDS-ovka Dorotea Pešić koja kaže: "Na zadnjoj sjednici u prošlom mandatu glasovali smo elektronski i sustav je radio. Nije se valjda u međuvremenu pokvario“, prenosi Jutarnji list.

Zlatko Tomčić, bivši predsjednik Sabora i bivša tajnica Sabora Danica Orčić tvrde kako sustav radi savšeno. "Još u siječnju naručila sam nove ključiće za zastupnike i oni su već morali stići u Sabor“, tvrdi Orčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se radi o Šeksovom nadzoru nad HDZ-ovcima i koalicijskim partnerima tvrdi i SDP-ovac Mato Arlović, koji kaže da HDZ ima svega nekoliko glasova viška, pa im je stoga važno kontrolirati glasovanje svojih zastupnika i koalicijskih partnera.

"Kada bi se glasalo odmah, pri čemu se ne vidi odmah kako koji zastupnik glasuje, stranačka stega mogla bi popustiti“, kaže Arlović koji dodaje da se elektronsko glasovanje uopće neće uključiti u ovom HDZ-ovom mandatu.

Pripadnici vladajuće koalicije, HSLS-ovci Đurđa Adlešić i Ivan Čehok nisu demantirali da se sustav glasovanja ne uključuje iz pragmatičkih, a ne tehničkih razloga, ali su spomenuli da je i u prošlom mandatu bilo manipulacija sustavom.

Kako god bilo, sustav, vrijedan više od 200 tisuća eura, plaćen iz džepova poreznih obveznika na čekanju je. Koliko dugo ćemo čekati?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara