Serijski pljačkaš zagrebačkih kladionica je bio sparing partner Mirka Filipovića

Serijski pljačkaš zagrebačkih kladionica je bio sparing partner Mirka Filipovića

ZAGREBAČKI trener borilačkih vještina i serijski pljačkaš kladionica, o čijem je uhićenju jučer izvijestila policija, 32-godišnji je Mirko Borković, javnosti poznati i po tome što je svojedobno bio sparing partner Mirka Filipovića.

Nakon kriminalističke obrade je Borković, kojeg se tereti za pljačku 25 zagrebačkih kladionica, iz kojih je odnio oko 230 tisuća kuna, izveden pred istražnog suca, gdje se branio šutnjom. Nakon saslušanja je zadržan u pritvoru.

Crtao si olovkom bradu

Borković je sva razbojstava počinio u kasnim popodnevnim satima, djelomično maskiran. Policija je navela kako bi si olovkom prije pljačke nacrtao "umjetničku bradu" te bi u kladionice ulazio dok su zaposlenice bile same. Pljačke je vršio uz prijetnju pištoljem ili nožem, a s mjesta događaja je bježao ili pješice ili koristeći javni prijevoz ili taksi.

Nakon razbojstava je dijelove odjeće koju je koristio (šilterice i slično) bacao, a nakon nekoliko razbojstava se riješio i pištolja. Kasnije se koristio noževima, koje je također nakon pljački odbacivao.

Kladionice na području Malešnice, Španskog, Knežije, Kajzerice, Trešnjevke i Sigečice, Borković je opljačkao u razdoblju od siječnja do studenog ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokain kao doping

Policija je jučer izvijestila kako je Borković kladionice pljačkao kako bi prikupio novac za vraćanje dugova kamatarima od kojih je ranije posuđivao te za kupnju droge, većinom kokaina. Borkovića i od ranije imaju u evidenciji zbog problema s narkoticima.

Tako je 15. srpnja 2003. godine osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog posjedovanja i namjere preprodaje kokaina, kojeg je 26. veljače 2001. godine policija kod njega pronašla. Borković je u svojoj obrani rekao kako kokain nije namjeravao prodati, već mu je pronađena zaliha bila za osobnu upotrebu. Tvrdio je kako mu kokain služi kao svojevrstan doping u sportu kojim se bavi.

Svojedobno je Borković zaredao nekoliko velikih sportskih uspjeha - bio je višestruki amaterski prvak u kick boxingu, a 1999. je godine osvojio Croatia cup u kick boxingu u dvije varijante - light i semi kontaktu. Iste je godine uspješno nastupio i na Međunarodnim vojnim igrama.

Borković je bio i sparing partner Cro Copu na njegovim pripremama za nastup na K-1 turniru, u Japanu 2001. godine, a i sam se spremao nastupiti na K-1. Nastup ondje mu je navodno trebao "srediti" upravo Filipović.

I.M.
Foto: MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara