Silvija Bilokapić: Prva hrvatska znanstvenica dobitnica stipendije "For women in science"

MLADA znanstvenica Silvija Bilokapić, molekularna biologinja i asistentica na Kemijskome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) zagrebačkoga Sveučilišta prva je hrvatska znanstvenica dobitnica stipendije "For Women in Science" (Za žene u znanosti) koju zajednički dodjeljuju kozmetička tvrtka LOreal i UNESCO, a pobliže je predstavljena javnosti na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Mimari.

Postidiplomantici molekularne biologije Silviji Bilokapić stipendija u iznosu od 20.000 američkih dolara omogućit će jednogodišnji boravak na Federalnome institutu za molekularnu biologiju i biofiziku u Švicarskoj gdje će nastaviti izučavanje skupine anaerobnih mikro-organizama - Archaea koji predstavljaju neke od najranijih oblika života i imaju neobične enzime koji su uključeni u sintezu proteina.

O kakvoj se pak stipendiji radi i što je zapravo projekt "For Women in Science" objasnili su predstavnici osnivača - generalni direktor LOreala - Zagreb Philippe Cornu i Iulia Nechifor, iz UNESCO centra u Veneciji. L

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o šestogodišnjoj suradnji LOreala i UNESCO-a na projektu koji je jedinstven primjer partnerstva u sklopu kojega se godišnje nagrađuju istraživački radovi pet odabranih znanstvenica iz svijeta, a dodjeljuje se i 15 stipendija perspektivnim znanstvenicama na doktorskim ili post-doktorskim studijima. Do sada su tako potaknuta znanstvena istraživanja 91 znanstvenice iz 45 zemalja svijeta iz različitih znanstvenih područja.

Silvija Bilopkapić bila je jedna od 15 dobitnica stipendije koja joj je uručena na svečanoj promociji u UNESCO-ovom sjedištu u Parizu 11. ožujka, kada je dodijeljeno i pet pojedinačnih nagrada znanstvenicama u visini od sto tisuća dolara.

Mlada znanstvenica nije samo prva hrvatska znanstvenica koja je dobila spomenutu stipendiju, već je, kako je rečeno, i jadna od njezinih najmlađih korisnica - rođena je u Splitu 1978. Kako je istaknula, rad u uglednome švicarskom institutu omogućit će joj dovršenje doktorske disertacije na Sveučilištu u Zagrebu.

U sklopu današnje predstavljanja dobitnice stipendije "For Women in Science" održan je i okrugli stol o temi "Žene u znanosti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara