Sindikalci pred Saborom dijelili letke i prosvjedovali protiv izmjena ZOR-a

SINDIKALNI čelnici danas su na Markovu trgu dijelili letke i prosvjedovali protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), ali odvojeno, bez ikakve koordinacije, jer su se posvađali i razišli uoči sindikalnog referenduma o ZOR-u.

Sindikati se protive ograničavanju otpremnina na najviše šest prosječnih plaća, skraćivanju otkaznih rokova i povećanju broja zaposlenih kod malog poslodavca s 10 na 20 radnika.

Prije početka saborske rasprave predsjednici četiriju sindikalnih središnjice odvojeno su dijelili saborskim zastupnicima letke i amandmane na prijedlog ZOR-a i time otvoreno demonstrirali da od njihova zajedništva nije ostalo ništa.

"Svi dijele svoje amandmane, ali su zapravo svi isti jer se protive smanjivanju otpremnina i skraćivanju otkaznih rokova", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić.

Oko 400 povjerenika Sindikata poljoprivrede je glasno prosvjedujući pozvalo zastupnike da ne prihvate Vladin prijedlog izmjena ZOR-a ili ga barem pokušaju popraviti amandmanima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodo zastupnici, možete li dati svoj glas za sve što predlaže Vlada? Sjetite li se barem ponekad predizbornih obećanja o boljem životu za sve ili ćete i vi pokušati radnicima prodati priču da zapravo žive bolje, samo što toga nikako da postanu svjesni", rekao je predsjednik Sindikata poljoprivrede Josip Pavić.

Sindikalni povjerenici glasno su izviždali i izvrijeđali potpredsjednika Sabora Matu Arlovića (SDP), kada je ulazio u Sabor.

Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas je jednoglasno podržao izmjene ZOR-a uz amandman da se ZOR ne primjenjuje od 1. srpnja nego tjedan dana nakon objave u Narodnim novinama.

Prijedlogom je predviđeno da će se nove otpremnine i otkazni rokovi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara