Sindikat TEHNOS-a: Nećemo isključivati struju građanima

AKO 4. ožujka dođe do štrajka u HEP-u, Nezavisni strukovni sindikat operativnih radnika HEP-a TEHNOS neće isključivati struju građanima, iako bi zbog štrajka moglo doći do redukcije struje, rekli su danas čelnici TEHNOS-a novinarima..

Mediji su krivo razumjeli našu najavu štrajka, tvrde sindikalci koji su prošloga tjedna najavili da bi zbog štrajka 1.700 članova TEHNOS-a moglo doći do redukcije struje i iskapčanja potrošača, prvenstveno kućanstava.

Isključenje struje spomenuli smo samo kao mogućnost, kako bi Upravi HEP-a pokazali da smo nezamjenjivi kadar bez kojega HEP ne može funkcionirati, kažu sindikalni čelnici.

Članovi TEHNOS-a neće iskapčati struju već će u šest sati ujutro zadržati proizvodnju struje na prethodnoj noćnoj razini, a kako se u to vrijeme proizvodnja povećava zbog uključivanja većeg broja potrošača, to bi moglo dovesti do redukcije struje.

Međutim, ističu sindikalci, Uprava HEP-a može uvesti potrebnu struju iz susjednih zemalja, tako da građani ne moraju osjetiti posljedice štrajka, već bi on isključivo štetio poslodavcu.

No, do štrajka možda neće doći, jer ima indicija da je Uprava spremna pregovarati o sindikalnim zahtjevima, a danas je predsjednik Uprave Ivo Čović pozvao predstavnike TEHNOS-a na razgovor.

TEHNOS traži da se Kolektivnim ugovorom uredi tipizacija radnih mjesta i vrednovanje otežanih uvjeta rada kroz dodatke od pet do 20 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo da nam cijena rada bude utvrđena Kolektivnim ugovorom, a ne Pravilnikom o radu koji poslodavac može jednostrano mijenjati, naglašava predsjednik TEHNOS-a Miljenko Prugovečki.

Članovi TEHNOS-a primaju prosječne plaće između 4.500 i 5.000 kuna, a dodaci na otežane uvjete rada odnosili bi se samo na pedesetak ljudi, dodao je Prugovečki.

Predsjednik TEHNOS-a osudio je izjavu premijera Ivice Račana koji je na prošloj sjednici Vlade najavu štrajka nazvao ´običnom prijetnjom i ucjenom´.

Račan je tada ustvrdio da struja neće biti isključena, već da će ´prije ispunjenja te prijetnje biti isključeni oni koji te prijetnje upućuju´.

Prugovečkog ta izjava podsjeća na ´mračna vremena iz prošlosti´ i smatra je kršenjem ljudskih i sindikalnih prava.

´Račan nam prijeti jer nismo dobri i poslušni, a na to ćemo odgovoriti demokratskim načinom - olovkom na idućim izborima´, rekao je Prugovečki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara