SJEDNICA EPISKOPSKOG SAVJETA SPC-A u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas održana sjednica Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj, pod predsjedanjem mitropolita zagrebačkoljubljanskog i cijele Italije G.G. Jovana, priopćeno je iz Episkopskog savjeta SPCa u Hrvatskoj.

Na sjednici su sudjelovali svi episkopi u Republici Hrvatskoj, a razmotrena su, uz ostalo, "tekuća pitanja iz života i djelovanja SPC-a u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Izraženo je zadovoljstvo što je, nakon dosta poteškoća, za registraciju crkvenopravnih subjekata nađeno optimalno rješenje koje zadovoljava obje strane, uvažavajući pritom organizaciju SPC-a u cjelini i njezin crkveni poredak.

U raspravi su naglašena i neka pitanja koja lagano, ali sigurno zaživljavaju u praksi, kao što su - afirmacija crkvenog braka, njegov odnos prema državnom, pitanje dušobrižništva, vjeronauka i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Episkopski savjet SPC-a u Hrvatskoj izrazio je i pozitivno mišljenje oko izrade sporazuma o pristupu državnim medijima, navodi se u priopćenju.

Međutim, dodaje se, "iskazano je nezadovoljstvo zbog sporosti obnove u ratu uništenih objekata, posebno onih čija vrijednost ima spomenički karakter i povijesno značenje, ne samo za SPC, već i za Republiku Hrvatsku".

Pozdravljeni su napori Hrvatske elektroprivrede (HEP) oko obnove i sanacije spomeničkog kompleksa "Nikola Tesla" u Smiljanu, ali je naglašena i želja da crkveni objekt, koji se nalazi u sklopu tog kompleksa, bude primjereno saniran, a samim tim i očuvani sadržaji vjerske, kulturne i turističke ponude.

(Hina) xsp/pp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara