Šljivovica najbolja voćna rakija: "Ako želimo rakiju plasirati na EU tržište, onda se mora hitno nešto napraviti"

Piše: Media Servis
nedjelja, 10.11.2013. 08:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Šljivovica najbolja voćna rakija: "Ako želimo rakiju plasirati na EU tržište, onda se mora hitno nešto napraviti"

Foto: Ilustracija

IAKO situacija za njih nije nimalo ružičasta, proizvođači rakije i dalje vrijedno rade ovaj napitak omiljen ne samo među Slavoncima nego i drugim ljubiteljima žestokih pića. Šljivovica, koja ima i oznaku zemljopisnog podrijetla, prevladavala je i na ocjenjivanju voćnih rakija u Osijeku proteklog tjedna.

Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora natjecanja i voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek, ne krije zadovoljstvo što je rakija iz godine u godinu sve kvalitetnija. "Imamo predivne uvjete, pedološke i klimatske za tu djelatnost. Mogu slobodno reći da su naši proizvođači, koji se već standardno javljaju 90 godina, da iz godine u godinu imaju sve bolji i kvalitetniju rakiju. Posebno nas raduje da se dobar dio tih proizvođača koji su registrirani, usmjerio prema izvozu", kaže Nad.

Visoki troškovi proizvodnje i trošarine kamen su spoticanja onima koji bi nastavili s proizvodnjom. Ako želimo rakiju plasirati na EU tržište, onda se mora hitno nešto napraviti, kaže Nad. "Cijena je itekako bitna i država će se morati u konačnici uključiti u to i naći jedno razumno rješenje, i za proizvođače, a i za državu, odnosno, punjenje proračuna", naglasio je Nad.

Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava spremni su zasukati rukave za što veću proizvodnju, no u tome ih koči i limit dopuštene proizvodnje od samo 50 litara rakije po domaćinstvu. 50 litara da, ali po članu domaćinstva, kažu proizvođači, inače im se ne isplati raditi rakiju. Rezultati ocjenjivanja znat će se u Semeljcima 15. studenog, kada će se održati i svečanost dodjele iznimno vrijednih nagrada i priznanja najboljima.

Komentari (52)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

  • ZalosniSovac   Objavljeno prije 11 mjeseci
    manji problem je u kvaliteti, veći u količiniako je krkaju litru dnevno, što drugo očekivati nego da svako malo neko nosi crijeva u rukama :D


  • PA_DA   Objavljeno prije 11 mjeseci
    pa ako znaš i jasno ti je da se u svim krajevima ex juge pekla rakija  onda me čudi dio tvog komentara najbolje mi je što se našli ovi s primorja i mora pametovati o  rakiji,pogotovo šljivovici. s obzirom da se ponosiš dalmatinskim porjeklom i slavonskom domovinom sve bi ti trebalo bit jasno . ponavljam ...domaća proizvodnja rakije je ista  radilo se to o šljivi ili lozi . vi imate mogučnost  proizvodnje i jedne i druge , a u dalmaciju samo loze  ali sve ti je to varijacija na temu  mogli bi npr i ličani proizvoditi  krumpirovu vodku kad bi željeli pa onda  i raspravljati sa rusima o tome , a zašto neko iz dalmacije koji peče rakiju ne bi mogao nešto kazati ( pametovati kako ti kažeš )  o domaćoj proizvodnji  kad  eto  ovdje ( za razliku od slavonije )  nema dovoljno šliva ni za kompot , a kamoli za pečenje šljive 


  • Bluddnni   Objavljeno prije 11 mjeseci
     istina, tako su napicili cene da je to smesnonarocito vina, a vecinom los kiselisiako je sve precenjeno, zato treba dovesti sto vise stranih hipermarketa da ih malo spuste na zemljujebote u nemackoj skoro jeftinija hrana nego na balkanu


  • somborac   Objavljeno prije 11 mjeseci
     To je samo tako sipana u staklene balone, sve se to posle koriguje na željenu vrednost sa destilovanom......


  • PA_DA   Objavljeno prije 11 mjeseci
     drago je meni što je tebi drago zbog turizma jer je korist obostrana .  po nicku je malko teško odrediti  tvoje porjeklo ali ako ima neke krjene u primorju ( pa znaš nešto o maslinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja )   onda mi nije jasno  koko ne znaš  da primorci peku lozovaću i da im je poznat proces proizvodnje rakije u kućnoj radisnosti . možda nisu takvi maheri kao slavonci npr  ali da o tome mogu dovoljno razborito govoriti ...pa mogu zar ne ? vjerovatno više nego npr slavonci o maslinarstvu  i proizvodnji maslinovog ulja . naravno ako slavonci nemaju pretke iz primorja  ili ne žive ovdje  godinama pa su se prihvatili maslinarstva jer...sve se da naučiti . nije ni pečenje rakije ili maslinarstvo  filozofija. 


  • Omorose   Objavljeno prije 11 mjeseci
    au 20 gradi pa ta ruši s nogu :D


  • PA_DA   Objavljeno prije 11 mjeseci
              pa naravno . nedavno su kukali maslinari kako  oni ne mogu cijenom parirati uljarima iz italije , grčke , španjolske jer njihovi maslinari imaju državne poticaje više nego su kod nas . ako je to točno  ipak je razlika u cijeni prevelika jer litra maslinovog ulja iz uvoza  košta ( uz sve mega marže trgovaca , transport i možda još ponešto ) ) 40 - 55 kna , a litra domaćeg od 70 -  95 kna . sad će neki kazati da je uvozno ulje smeće  u odnosu na domaće  pa ispada da hrvatsku uljari svi do jednoga proizvode extra kvalitetno ulje . neki i proizvode ali što je sa onima koji proizvode  samo solidno ulje ( kao što je i uvozno ) ? zašto je cijena tog solidnog ulja za 50 - 60 % viša od  sličnog iz španjolske , grčke , italije ? zbog troškova proizvodnje ili gramzljivosti koja proizilazi iz legende kako je sve naše daleko najbolje na kugli zemaljskoj ? naši nisu skloni zajebima i prodavanju muda za bubrege kao što su neki drugi ?  hahahahaha....

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije