Slovenija: Birači pred euroizbore upozoreni na "stranačke internacionale"

NEKOLIKO dana uoči svojih prvih izbora za Europski parlament slovenski birači sve češće dobivaju upozorenja da će u nedjelju dati svoj mali prilog strukturiranju europskih "stranačkih internacionala" koje se ne moraju uvijek pokrivati s njihovim pojmom djelovanja stranaka za koje će glasovati.

Sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, čak tri od sedam slovenskih predstavnika u Strasbourgu dobit će Liberalni demokrati (LDS) premijera Antona Ropa. Pri tom se ističe kao važna činjenica to da su Liberali stranački uključeni u "plavu" internacionalu ELDR koja ima mnogo manje zastupnika u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta od pučko-demokratske EPP-DE grupacije stranaka i stranačkog udruženja europskih socijalista PES.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva predstavnika u Europskom parlamentu trebali bi, prema ispitivanjima dobiti demokrati Janeza Janše i Peterleovi demokršćani Alojza Peterlea, čije stranke djeluju u okviru EPP-DE, a jednoga socijalni demokrati Boruta Pahora koji su pridruženi socijalističkoj skupini PES.

Na opasnosti potencijalno "anacionalnih" internacionala za slovensku samobitnost upozorava u ponedjeljak u komentaru "Dela" Boris Jež. On tvrdi da će zbog logike stranačkih internacionala Slovenci biti prisiljeni na "egzotične" saveze. Tako će primjerice Janšina i Peterleova stranka morati dizati ruke sa Sanaderovim HDZ-om, a Podobnikovi "pučani" možda s Tomčićevim HSS-om iako je Tomčić bio glavni inicijator u Sloveniji toliko osporavanog jadranskog zaštitnog pojasa, piše Jež.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara