Slovenski ministar obrane zanijekao razgovore s Mađarskom o obrani iz zraka

SLOVENSKI ministar obrane Anton Grizold opovrgnuo je u ponedjeljak vijesti o navodnom dogovaranju Slovenije s Mađarskom o obrani slovenskog zračnog prostora avionima madžarskog zrakoplovstva.

"O tome ne razgovaramo s nijednom državom, a najmanje s nekom od susjednih. Ako je netko o tome razgovarao na nižoj razini, nije imao nikakvog službenog mandata", izjavio je Grizold za slovensku agenciju STA prilikom današnjeg sastanka ministara obrane proširene Europe u Bruxellesu. Dodao je da će Slovenija s NATO savezom razgovarati o opcijama obrane svog zračnog prostora jer ne raspolaže vlastitim borbenim avionima nego samo školskim zrakoplovima Pilatus.

Grizold je tako reagirao na današnju vijest američke agencije AP koji na osnovi izvora iz Mađarske navodi da je sporazum Mađarske i Slovenije o obrani iz zraka, uz kompenzaciju, načelno dogovoren i da je potreban još sporazum o nekim političkim aspektima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijašnjim slovenskim izvorima, razgovori s Mađarskom o korištenju njihovih aviona vođeni su na nižim razinama i samo za slučajeve zračne uzbune u miru, na primjer prilikom otmica aviona koje bi iznad Slovenije mađarski zrakoplovi mogli prisiliti na slijetanje.

(Hina) fl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara