Split: Otvoren 5. sajam nautike "Croatia boat show"

"Croatia Boat Show", 5. međunarodni sajam nautike, otvoren je danas u Splitu, a na više od 35 tisuća četvornih metara na moru i kopnu posjetitelji mogu vidjeti 200tinjak plovila, koje izlaže 500 domaćih i stranih tvrtki.

Riječ je o drugom po veličini sajmu u Europi po broju plovila u moru, kao i najvećoj takvoj sajamskoj manifestaciji u jugoistočnoj Europi.

Na sajmu, koji će biti otvoren do nedjelje 6. travnja, izravno je prisutno 20-tak stranih izlagača, najveći broj iz Italije, Velike Britanije i Francuske, te 90 posto tvrtki iz Hrvatske koje se bave nautikom. Istaknuto je da je tek 10-tak tvrtki zbog rata u Iraku otkazalo svoje sudjelovanje na sajmu.

U moru je ukupno izloženo 150 plovila, čija je vrijednost 60 milijuna eura, a na kopnu oko 60 plovila. Među najpoznatijim izlagačima su engleski Princes i SunSeeker, talijanski Feretti Group i američki Sea Ray.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveću pozornost privlači 36 metara duga jahta "Deep blue", engleske proizvodnje, u vlasništvu jednog švicarskog poduzetnika, a plovi pod zastavom Kajmanskog otočja. Riječ je o najvećoj jahti na sajmu, te ujedno najvrijednijoj - 10 milijuna dolara.

Kada je riječ o hrvatskih izlagačima, najveća jahta je "Prinz Adriatic", proizvedena u Oroslavlju, duga 12,9 metara i vrijedna 250 tisuća eura.

Na svečanosti otvaranja sajma, splitsko-dalmatinski dožupan Tadija Barun kazao je da hrvatskom nautičkom turizmu nedostaje oko 10 tisuća vezova. Županija je napravila 26 projekata za izgradnju malih lučica na njenom području, jer je pet marina sa 1100 vezova u županiji premalo, rekao.

Sajam nautike održava se istodobno sa 8. sajmom automobila "Auto Show 2003.", koji će poslijepodne biti otvoren u sportskoj dvorani na Gripama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara