"Srebrenica je Hrvatskoj poslužila kao povod za etničko čišćenje Srba"

"Srebrenica je Hrvatskoj poslužila kao povod za etničko čišćenje Srba"

KANADSKI centar za istraživnje globalizacije objavio je tekst Galia Hasana, sveučilišnog profesora iz Pertha, u kojem autor tvrdi kako su zapadni mediji odigrali značajnu ulogu u skrivanju istine tijekom proteklih ratova na Balkanu, te kako je srebrenički masakr poslužio režimu u Hrvatskoj kao povod za sprovođenje etničkog čišćenja Srba i bosanskih muslimana u tzv. Krajini i zapadnoj Bosni.

U Hasanovom tekstu stoji i kako je Srebrenica bila tek propagandna zavjera u ratu koji su protiv bivše Jugoslavije vodili SAD i NATO.

Navodi se i kako je broj žrtava egzekucije maksimalno preuveličan da bi međunarodna zajednica mogla nemili događaj što bolje iskoristiti u propagandne svrhe.

Na Internet stranici kanadskog centra za globalna istraživnja tvrde kako su došli do čvrstih dokaza iz američkih i zapadnih izvora koji potvrđuju da je broj od najmanje 8 tisuća muslimana, koje su ubile srpske snage, preuveličan kako bi se stvorio "humanitarni proizvod" za demonizaciju Srba i pridobila javnost za vojnu intervenciju.

Autor piše i o tome kako su Amerikanci i njihov NATO savez iskoristili Srebrenicu kako bi intervenirali u ime vođa bosanskih muslimana protiv srpskih snaga i na taj način ispunili svoj "imperijalistički zadatak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Hasanovim tvrdnjama, cilj tih akcija bio je poraziti Jugoslaviju te kolonizirati BiH i Kosovo.

Hasan doznaje i kako su Amerikanci u nekoliko izvještaja, primjerice američkog Senata i Centra za strane vojne studije, optužili bošnjačke snage da su namjerno ubijale vlastite civile, a tome u prilog Hasan je dodao i masakre nad civilima u Markalama 1992. godine.

Očito je da je Hasan svojim tekstom stao u obranu Srba i ratnih zločina koje osuđuje čitav svijet, no njegovi su dokazi ipak klimavi u usporedbi s dosadašnjim saznanjima o Srebrenici.

Između ostalog autor spornog teksta tvrdi i kako su bosanski muslimani smaknuti u Srebrenici, te kako su ubijeni mahom bili vojnici, a ne civili.

Hasan je uporedo s tim navodima istaknuo da su bosanski Srbi smjestili djecu i žene iz Srebrenice na sigurno. Za Hrvate je pak rekao da nisu bili toliko velikodušni prema srpskim ženama, djeci i starcima za vrijeme i nakon trajanja akcije Olija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara