SRPSKI MEDIJI O POSJETU "Atmosfera nikad gora. Što Kolinda porukom na rukavu želi reći?"

SRPSKI MEDIJI O POSJETU "Atmosfera nikad gora. Što Kolinda porukom na rukavu želi reći?"

Foto: Igor Soban/PIXSELL

MEDIJI u Srbiji s velikim zanimanjem prate današnji posjet Aleksandra Vučića Zagrebu. Iako je posjet srpskog predsjednika tek započeo te je u tijeku sastanak s Kolindom na Pantovčaku, srpski mediji već pišu da Vučićev dolazak obilježava nikad lošija atmosfera.

>> Sve o posjetu Vučića Hrvatskoj pratite OVDJE.

Blic, kao i većina medija u Srbiji, posjet Vučića prati uživo. Napominju kako su ga u Zagrebu dočekale srpske zastave te da je svirana srpska himna. Dodaju da se sve odvija pod jakim mjerama sigurnosti te da je Vučić na Pantovčaku dočekan svečano i da je u tijeku sastanak s Kolindom.

"Uz svečanu gardu, svirana je himna "Bože pravde", a s hrvatske strane "Mi smo garda Hrvatska", koja je nastala za vrijeme takozvanog Domovinskog rata", piše Blic.

Svi srpski mediji posebno su se osvrnuli na poruku koju je Kolinda imala izvezenu na rukavu kaputa prilikom dočeka - "Hrabrost". Pitaju se kome je upućena ta poruka, hrvatskoj ili srpskoj javnosti.Telegraf također izdvaja kako su diljem Zagreba postavljene srpske zastave te kako je Zagrebom "grmjela himna Republike Srbije". Prenose riječi direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova koji kaže kako Hrvatska nije osigurala neophodne uvjete i atmosferu da posjet Vučića prođe u dobrom  ambijentu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

B92 također posebno naglašava Kolindinu poruku na rukavu te činjenicu da je u centru Zagreba svirala srpska himna. Spominju i prosvjed veterana i udovica koji se održava u Zagrebu te napominju da je policija zabranila prosvjednicima da dođu do Markovog trga.

Informer je pak cijelu naslovnicu posvetio "ustašama" u Zagrebu. Cijela naslovnica posvećena je posjetu Vučića Hrvatskoj s naglaskom na prosvjed koji su veterani i udovice održali na Trgu bana Jelačića. Informer posebno izdvaja kako se skandiralo "Za dom spremni".

Regionalna TV N 1 prenosi izjavu bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor da je očekivala "osobnu ispriku i kajanje" srbijanskog predsjednika zbog njegove prošlosti i izjava koje je ranije davao.

"Vučić do sada nijednom gestom nije pokazao da se odmakao od izjava iz prošlosti", rekla je Kosor za N1.

Aleksandra Joksimović iz beogradskog Centra za vanjsku politiku izjavila je u specijalnom programu N1 da je komunikacija na najvišoj razini "prilika da se napravi rez na napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske".

Uz ocjenu da su odnosi Beograda i Zagreba  i današnji sastanci "važni za cijelu regiju", Joksimović je rekla da je to "način da se riješe otvorena pitanja", ali da "ne treba očekivati epohalni zaokret" u odnosima dviju zemalja.

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara