FOTO Stablo poklopilo policijski automobil u središtu Splita

FOTO Stablo poklopilo policijski automobil u središtu Splita

Foto: Index

STABLO platane je oko 12.30 sati poklopilo policijski automobil u središtu Splita, na raskrižju Domovinskog rata, Hrvatske mornarice i Ulice Slobode.

Prema prvim informacijama, policajci koji su bili u službenoj Škodi nisu ozlijeđeni, no zbog ispriječenog stabla došlo je do velike gužve na zasigurno najfrekventnijem splitskom raskrižju.

Djelatnici Parkova i nasada pilaju stablo kako bi ga uklonili, policija je na licu mjesta. Pojedini službenici su vidno nervozni, kao i vozači koji su zapeli u koloni u Ulici Domovinskog rata.

Stablo platane se srušilo pod naletima jakog juga. Pravo je čudo kako nitko nije nastradao.

Parkovi i nasadi: "Pala su stabla i u Ban Mladenovoj te na Matejušci"

Direktor Parkova i nasada Zoran Barac kaže nam da ovo nije jedino stablo koje se srušilo danas.

"Imamo jedan čempres u Ban Mladenovoj i dio topole na Matejušci. Puše orkansko jugo i nema pravila. Ovo je viša sila", kaže nam direktor Barac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako je orkanska bura koja je puhala u ožujku prošle godine na području Splita srušila 500 stabala.

Stablo je bilo zaštićeno GUP-om

Gordan Tahirbegović, voditelj Održavanja gradskog zelenila, kazao nam je kako su ove zime platani koja je pala orezali krošnju i uklonili suhe grane.

"Činila se zdrava da zdravija ne može biti. Nije mi normalno da je pala zbog juga. Kažu mi da je šuplja iznutra, vidjet ćemo", kaže Tahirbegović.

Otkrio nam je i kako je ovo stablo staro između 70 i 80 godina bilo zaštićeno GUP-om te ga je bilo zabranjeno pilati, već se trebalo iznimno štititi. Nekoliko je stabala u takvom režimu u Splitu, a ova platana je bila vrlo posebna, budući da je ostavljena usred asfalta na površini same prometnice u neposrednoj blizini kultnog torcidaškog kafića Krom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara