VELIKI ŠTRAJK U SLOVENIJI Oko 37 tisuća zaposlenih je u štrajku, tisuće škola ne rade

VELIKI ŠTRAJK U SLOVENIJI  Oko 37 tisuća zaposlenih je u štrajku, tisuće škola ne rade

Screenshot: SIOL

U SLOVENIJI je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu prema podacima njihova sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo prosvjedno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen poseban prometni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.
 
Treći štrajk ovog tjedna
 
Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stupnjem obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na razinu prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka tjedna. U ponedjeljak je s bijelim štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.
 
Premijer Miro Cerar prosvjede smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sustava plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih financija.
 
Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja, upozorila je i slovenska gospodarska komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara