Sud odbio prijedloge obrana da se izuzmu dokazi u slučaju protiv HDZ-ovog Kalmete

Sud odbio prijedloge obrana da se izuzmu dokazi u slučaju protiv HDZ-ovog Kalmete

Foto: FAH

OPTUŽNO VIJEĆE zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je danas prijedloge obrana za izuzimanjem dokaznih prijedloga u slučaju protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u slučaju Remorker pa će se o osnovanosti optužnice odlučivati tek nakon žalbi.

Sud je kao nezakonit odbio prijedlog da se se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića, ali i da se izdvoje podaci o stanju računa tvrtke Remorker International, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Obrane se imaju imaju pravo žaliti Vrhovnom sudu pa će novo ročište, na kojem će se odlučivati o osnovanosti optužnice, biti zakazano tek nakon odluke o žalbama.

Izdvajanje Tadićeva iskaza tražila je obrana drugookrivljenog Zdravka Livakovića, tvrdeći da je on dao iskaz zato što je državni odvjetnik dao pisanu izjavu da protiv njega neće poduzimati kazneni progon.

Izvlačenje višemilijunskih iznosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalmetu Uskok tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Optužnicom koja je podignuta prije godinu dana sumnjiči ga se da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta

Uz Kalmetu optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara