Suđenje Miloševiću: 23. tjedan izvođenja dokaza tužiteljstva

NA HAAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, tužiteljstvo je nastavilo s izvođenjem dokaza po optužnici za Hrvatsku i BiH svjedočenjem zaštićenog svjedoka B1003 iz Bijeljine, koji je govorio o početku sukoba u sjevernoj Bosni u proljeće 1992. i uspostavi srpske vlasti uz pomoć i koordinaciju iz Beograda.

Svjedok B-1003, pripadnik lokalne policije u Bijeljini, govorio je u ponedjeljak o napadu srpskih paravojnih snaga i JNA na grad 31. ožujka i 1. travnja 92., jednom od prvih oružanih sukoba u ratu u BiH.

Tužiteljstvo trenutačno dovršava hrvatski dio dokaznog postupka, u kojem je preostalo petnaestak od 71 najavljenog svjedoka, no u sudnici se već pojavljuju i svjedoci koji govore o zbivanjima u BiH. Tužitelji su najavili da zbog 50 dana izgubljenih tijekom bolesti optuženog neće u roku (16. svibnja) završiti izvođenje dokaza za sve tri optužnice (Hrvatska, BiH i Kosovo).

Za ovaj, 23., tjedan izvođenja dokaza najavljen je iskaz očevidaca nekih od pojedinačih zločina iz hrvatskog dijela optužnice - pokolja u Dalju, Bačinu kod Bosanske Dubice i Bruski kod Benkovca.

U jesen 1991. srpski "teritorijalci" i Arkanovci u Dalju su ubili oko 40 Hrvata i veći dio bacili u Dunav, dok je policija Milana Martića u Baćinu ubila 70, a u Bruski desetak hrvatskih civila.

Najavljen je i usmeni iskaz financijskog vještaka Mortena Torkildsena, iz Norveške, o tome da je Beograd financirao stvaranje srpskih paradržava i paravojski u Hrvatskoj i BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok B-1003 kazao je da su napad na Bijeljinu predvodili "Arkanovi Tigrovi", a nakon dvodnevnih sukoba u "u mrtvačnicu gradske bolnice dopremljena su tijela 48 civila u dobi od 10 do 70 godina". Ubijenih je bilo i više, ali su odmah pokopani, kazao je svjedok.

U optužnici ICTY-a za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, Miloševića se među pojedinačnim pokoljima i napadima tereti i za smrt 48 civila ubijenih u napadu na Bijeljinu.

Svjedok je govorio i o samovlasti, teroru i pljački Arkanovaca u Bijeljini, dopremi oružja i opreme iz Srbije za pripadnike paravojnih snaga i posjetima koordinatora jugoslavenskog MUP-a Petra Mihajlovića.

Svjedočio je o posjetu Biljane Plavšić, prvih dana travnja 92., kada su televizije snimile srdačno ljubljenje Arkana i Plavšić i njezine riječi da "srpskom narodu trebaju baš takvi junaci".

Miloševićeve teze o muslimanskom naoružavanju, barikadama i napadima na Srbe u Bijeljini, zaštićeni svjedok u protuispitivanju je odbacio kao proizvoljna tumačenja srpskog kriznog stožera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara