Sveti Rok: Građani odaju počast Mili Budaku na mjestu uklonjene spomen ploče

Sveti Rok: Građani odaju počast Mili Budaku na mjestu uklonjene spomen ploče
U SPOMEN na rođendan Mile Budaka, književnika i ministra u vladi NDH, više od stotinu građana iz raznih hrvatskih krajeva danas mu odaje počast u Svetom Roku na mjestu s kojeg je nedavno, temeljem Vladine odluke uklonjena njegova spomen ploča. Službenih govornika na skupu nije bilo, a primijećeno je da je u ime Hrvatske čiste stranke prava vijenac uz dvorišni zid mjesne crkve, gdje je bila postavljena spomen ploča položio politički tajnik stranke Ivan Gabelica.

"Došli smo položiti vijence i pokloniti se žrtvi Mile Budaka", rekao je.

Po neslužbenoj informaciji HČSP je tražio da se u crkvi održi misa no svećenici su to odbili.

Vijence su položili i upalili svijeće predstavnici Udruge štovatelja dr. Branimira Jelića, predstavnici Nove hrvatske desnice, te građani pojedinačno.

Jedan od inicijatora podizanja spomen ploče, hrvatski iseljenik iz Sv. Roka, koji živi u Kanadi, Josip Vidaković rekao je da je "Vladino uklanjanje ploče kukavički čin".

"Toga dana bio sam u Gospiću. Da sam bio ovdje, oni koji su skidali ploču ne bi prošli preko mene živog", rekao je dodajući da mu je žao što je Vlada uklonila ploču i da njegovo ogorčenje dijele svi mještani Sv. Roka.

Mile Budak nije bio ni krvnik ni ratni zločinac, napustio je 1943. vladu NDH zbog neslaganja s rasnim zakonima, samo što se to u današnjoj Hrvatskoj ne želi čuti. Rođen sam 1938., nisam bio ni partizan ni ustaša, samo želim da se sazna istina o Mili Budaku, rekao je Vidaković.

Među građanima je bio i Ivan Čeljo iz Oklaja.

"Došao sam odati počast čovjeku, a novine, posebice Slobodna Dalmacija pišu gluposti o njemu. Ja sam partizansko dijete, moj otac je bio partizan, ali su ga isto partizani ubili", rekao je Čeljo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među nazočnima bila je i Ana Lučić iz Nove hrvatske desnice koja je na sebi nosila znak "U". U izjavi novinarima rekla je da je Budak zavrijedio velike spomenike u svim gradovima.

Skup protječe mirno.

Među onima koji polažu vijence i cvijeće ima mlađih i starijih osoba.

Budak je rođen 30. kolovoza 1889., a ubijen u Zagrebu 7. lipnja 1945.

Skupina hrvatskih iseljenika u srpnju ove godine inicirala je podizanje spomen-ploče Mili Budaku uz ogradni zid župne crkve u Svetom Roku. Postavljanje su najavili za 16. kolovoza, na dan Svetog Roka, no od toga su odustali da bi je postavili u subotu navečer 21. kolovoza.

Već sama najava da će se u Svetom Roku Budaku postaviti spomen ploča nekoliko je tjedana u medijima i javnosti izazivala žestoke polemike.

Odluku o uklanjanju spomenika Mili Budaku u Svetom Roku i Juri

Francetiću u Slunju Vlada je donijela navečer, 26. kolovoza, na temelju članka 107. Ustava RH u kojem stoji da "obavlja izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonima".

Sutradan su spomenici i uklonjeni, a Vlada je priopćila da je odluku donijela iz razloga jer je njihovo postavljanje suprotno izvorišnim osnovama Ustava RH te šteti ugledu i interesu RH koje je Vlada dužna štititi.

Istodobno je zadužila Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo kulture da izrade nacrt zakona o spomenicima, a Ministarstvo pravosuđa da u roku od osam dana pripreme izmjene i dopune Kaznenog zakona kojim će se zabraniti promicanje i veličanje totalitarnih ideologija (fašizma, komunizma, i drugih).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara