Swoboda: Orbanova izjava je neodgovorna, treba zadržati jak pritisak na Hrvatsku

Foto: Index

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda danas je prekorio mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da bi Hrvatska u travnju trebala dobiti datum završetka pregovora s Europskom unijom.

Swoboda je za malo drugačiji pristup Hrvatskoj te kaže da treba zadržati dovoljno jak pritisak na našu zemlju kako bi završila preostali posao u pristupnim pregovorima. "Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali neodgovorno je od mađarskog premijera Viktora Orbana što je rekao kako sve možemo zaključiti u travnju, jer ima još dosta posla", rekao je Swoboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da čelnici vlada vole biti glavni"

Od Hrvatske traži da se pokaže boljom od zadnjih primljenih članica EU Bugarske i Rumunjske. "Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska", rekao je Swoboda i dodao da se s njegovim mišljenjem slaže i povjerenik za proširenje Stefan Fulle.

"Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bismo trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sada, pristupanje će se prolongirati", kazao je prekjučer mađarski premijer Viktor Orban tijekom svog boravka u Zagrebu. Na novinarsko pitanje koliko bi se pregovori mogli prolongirati, Orban je rekao da to nema potrebe prognozirati, jer će se datum znati u travnju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara