Tomac: Haški sud nije bio temom na odboru za vanjsku politiku

NA SJEDNICI Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora nije se vodila rasprava o Haškom sudu i odnosima Hrvatske s tim sudom, niti su izneseni ikakvi novi podaci i procjene koji već nisu poznati hrvatskoj javnosti, rekao je u utorak potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac.

U priopćenju za medije odaslanom u utorak, nakon sjednice Odbora, Tomac kaže kako na taj način želi opovrgnuti glasine koje su uzrokovale brojne telefonske upite o sadržaju sjednice.

"Budući da sam kao predsjednik Odbora dobio niz telefonskih poziva od raznih medija da komentiram to što je rečeno na Odboru, ovim putem obavještavam hrvatsku javnost da se nije vodila rasprava o Haškom sudu ni odnosima Hrvatske i Haškog suda te da na Odboru za vanjsku politiku nisu izneseni nikakvi novi podaci i procjene koji već nisu poznati hrvatskoj javnosti", stoji u Tomčevu priopćenju.

Tomac navodi kako su na sjednici članovi odbora razgovarali s devet novih kandidata za veleposlanička mjesta i pet kandidata za generalne konzule u raznim državama na četiri kontinenta, postavljajući pritom razna pitanja u vezi s njihovim pogledima na probleme u državama u kojima će biti hrvatski diplomati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom kontektu postavljeno je i pitanje kandidatu za veleposlanika u Nizozemskoj o tome kako on osobno procjenjuje što će se u budućnosti događati u odnosima Hrvatske i Haškog suda. Kandidat je ukratko izložio svoje gledište u kojem nije iznesena nikakva nova činjenica niti tvrdnja koja bi mogla biti povod glasinama da su na sjednici odbora izneseni neki novi podaci glede ponašanja Haškog suda", kaže Tomac u priopćenju.

Sabor je ranije u utorak priopćio da je Odbor za vanjsku politiku dao suglasnost na kandidature devet veleposlanika i pet generalnih konzula.

Sjednica Odbora bila je zatvorena za javnost, a novi bi veleposlanici, kako se neslužbeno doznaje, trebali biti Željko Čimbur (Malezija), Frane Krnić (Nizozemska), Viktor Brož (Češka), Aleksandar Broz (Indonezija), Božo Kovačević (Rusija), Željko Bošnjak (Kanada), Boris Velić (Kina), Tatjana Kralj Draganić (Grčka) i Andrea Feldman (Bugarska).

Za generalne konzule trebali bi biti imenovani Vesna Terzić (Milano), Ana Modun (Melbourne), Ivan Bandić (Pečuh), Marica Matković (Chicago) i Slobodan Beroš (New York).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara