U Americi pojačana sigurnost zbog mogućih terorističkih napada

AMERIČKA administracija u ponedjeljak je pojačala mjere sigurnosti protiv terorističkih napada i pozvala Amerikance na povećanu budnost.

Sjedinjene Države su u nedjelju povisile stupanj pripravnosti na terorističke napade strahujući od mogućeg napada al Qaede tijekom blagdana na američke ciljeve u zemlji i inozemstvu. Pripravnost je sa srednje podignuta na drugu najvišu razinu.

Predsjednik George W. Bush sazvao je u ponedjeljak u Bijeloj kući sastanak Vijeća za domovinsku sigurnost kako bi razmotrili mjere za zaštitu zračnih luka, infrastrukturnih objekata i drugih mogućih ciljeva potencijalnog napada.

Američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge je naglasio da američka obavještajna zajednica smatra najnoviju prijetnju "najznačajnijom za zemlju od terorističkih napada 11. rujna 2001.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američke vlasti smatraju da bi potencijalni ciljevi napada mogli biti i mostovi, nuklearne elektrane, brane, kemijska postrojenja i drugi infrastrukturni objekti. Neke od prikupljenih obavještajnih informacija ukazuju da bi al Qaeda mogla ponovno napasti služeći se zrakoplovom kao oružjem.

State Department upozorio je Amerikance u inozemstvu da bi mogli biti cilj terorističkog napada. Službe sigurnosti pojačale su nadzor u američkim zračnim lukama, pregled putnika i vozila te zaštitu aerodromskog prostora. Posebne postrojbe nacionalne garde za borbu protiv terorizma nadgledaju zračne luke, na mostove i tunele u New Yorku. U Washingtonu je pojačana zaštita objekata od nacionalne važnosti poput Kongresa i Pentagona, a u podzemnoj željeznici su uvedene posebne ophodnje.

Ipak, američke su vlasti pozvale građane da ne odustaju od blagdanskih planova. "Ako imate planove za praznike, idite", rekao je novinarima ministar Ridge nakon sastanka u Bijeloj kući.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara