U Iloku proslavljena 121. obljetnica rođenja Julija Benešića

U Iloku je danas proslavljena 121. obljetnica rođenja najpoznatijeg Iločanina Julija Benešića (1883.1957.), pisca, pjesnika, jezikoslovca, književnog kritičara i prevoditelja.

Njemu u čast u Gornjem parku pred poprsjem Julija Benešića okupili su se učenici Osnovne škole "Ilok" i održali prigodan recital. Govoreći o Benešićevu životu i radu, Mato Batorović, ravnatelj Gradskog muzeja, rekao je kako je Benešić bio svestran: radio je kao intendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, bio je urednik književnih časopisa te pojedinačnih edicija i sabranih djela hrvatskih pisaca. Mnogo je putovao, a ta su putovanja obilježila njegov život jer je uvijek govorio da "putovanje ima svoj čar, ali da mu pravi smisao daje nada u povratak kući".

Julije Benešić školovao se u Iloku i Osijeku, a studirao u Beču, Zagrebu, Pragu i Krakowu. Diplomirao je povijest i zemljopis, i kao gimnazijski profesor radio je u Zagrebu, a 1918. postao je lektor za poljski jezik na zagrebačkom Sveučilištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslavu 121. obljetnice Benešićeva rođenja priredili su iločki ogranak Matice hrvatske, Muzej grada Iloka i Osnovna škola "Ilok", koja je ove godine podnijela zahtjev da se škola preimenuje u ime Julija Benešića.

(Hina) xjv yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara