U Njemačkoj štrajkaju radnici u metalnoj industriji, traže veće plaće

U Njemačkoj štrajkaju radnici u metalnoj industriji, traže veće plaće
Foto: Getty
 
NJEMAČKI industrijski radnici proširuju štrajk, a očekuje se da će deseci tisuća zaposlenika metalskih i inženjerskih tvrtki odložiti alat u znak podrške zahtjevima sindikata IG Metall za bolje plaće.
 
U vrijeme snažnog gospodarstva i rekordno niske nezaposlenosti u zemlji, najveći njemački sindikat zahtijeva povećanje plaća ove godine za oko 3,9 milijuna radnika.
 
Uoči novog kruga regionalnih pregovora koji bi trebali početi u četvrtak, poslodavci su dosad ponudili 2 posto plus jednokratnu isplatu u visini od 200 eura u prvom tromjesečju.
 
U štrajk pozvane 143 tvrtke
 
IG Metall pozvao je na štrajk u 143 tvrtke u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, njemačkom industrijskom središtu. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U Bavarskoj se očekuje da će u štrajk krenuti zaposlenici 32 kompanije. Od početka prošlog tjedna širom zemlje štrajku se pridružilo 15.000 radnika.
 
Traže i smanjenje tjednog broja sati
 
IG Metall se također zauzima za smanjenje tjednog broja sati s 35 na 28 i povratak na puno radno vrijeme nakon dvije godine za smjenske radnike i one koji se brinu za djecu i druge rođake.
 
Poslodavci su odbili i taj prijedlog.
 
Pregovori između sindikata i udruga poslodavaca dogovoreni su za četvrtak u jugozapadnoj državi Baden-Wuerttembergu, gdje se, među ostalima, nalazi tvorac Mercedes-Benza Daimler te dobavljači automobilske opreme uključujući Bosch.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara