U riječkom zatvoru 10 zatvorenika samoozlijedilo se britvicama

UPRAVITELJ Okružnog zatvora u Rijeci Antun Eržen potvrdio je danas da su se sinoć oko 20,20 sati desetorica pravomoćno osuđenih zatvorenika samoozlijedila britvicama, izvađenima iz jednokratnih brijaćih aparata.

Eržen je kazao da su si zatvorenici nanijeli rezne rane po podlakticama, a dvojica i po prsima i trbuhu, dok su dvojica i progutala britvice, iako su u razgovoru nakon tog događaja zatvorskim predstavnicima svi izjavili da su ih progutali.

U zatvorskoj je ambulanti nakon njihova ozljeđivanja utvrđeno da su rane površinske, te im je pružena prva pomoć. Nakon toga su dvojica po dvojica u zatvorskom vozilu odvedena na pregled u KBC Rijeka i Sušak.

Dr. Fred Seidler iz Hitnog trakta sušačkog odjela KBC Rijeka kazao je da su svi ozlijeđeni zatvorenici vraćeni u Okružni zatvor, a da je samo za jednoga preporučeno zadržavanje na Odjelu digestivne kirurgije, jer je ustanovljeno gutanje oštrog predmeta.

U Odjelu digestivne kirurgije doznaje se danas da ni jedan od zatvorenika kod njih nije zadržan.

Upravitelj Okružnog zatvora u Rijeci Antun Eržen također je rekao da su zatvorenici kao razloge samoozljeđivanja naveli nezadovoljstvo uvjetima izdržavanja kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svojim izjavama, dodao je, navodili su da su uvjeti u riječkom zatvoru primjereni pritvorenicima, a ne pravomoćno osuđenima.

Upravitelj riječkoga Okružnog zatvora naglasio je da je to "činjenica, ali da riječki zatvor nema mogućnosti poboljšati uvjete izdržavanja kazne pravomoćnim zatvorenicima".

Potvrdio je da zatvorenici imaju premalo dvorište za šetnju, da se u taj zatvor moraju smještati i pritvorenici koje je uhitio USKOK iz triju županija, te da nema dovoljno mjesta za sve.

Drugi su razlozi koje su naveli ozlijeđeni zatvorenici, nastavio je upravitelj Eržen, nemogućnost odobravanja pogodnosti, kao što je izlazak na vikend, zatim obiteljski razlozi, te pritužbe na izrečene zatvorske kazne. Zatvorenici, naime, tvrde da su nedužni u zatvoru.

Komentirajući te primjedbe zatvorenika, upravitelj riječkog Okružnog zatvora Eržen rekao je da ne može odobravati pojedinim zatvorenicima pogodnosti jer su provjere zamolba zatvorenika vrlo stroge, naročito nakon slučajeva da su zatvorenici, pušteni na vikende, počinili kaznena djela.

Po Ereženovu mišljenju, samoranjavanje je počinjeno organizirano, planski i smišljeno jer se u tri sobe istodobno ozlijedilo deset zatvorenika. Po njemu, organizator koji je ostale nagovorio na to djelo je Matija Brkić, pravomoćno osuđen na tri godine zbog razbojstva.

Iznio je i sumnju da je netko od zatvorenika ili djelatnika zatvora u dogovoru s "Jutarnjim listom", budući da je vijest o tom sinoćnjem događaju objavljena jedino u tome dnevnom listu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara