U sklopu međunarodne vojne vježbe na slunjskom području provode se vojne i civilne inženjerijske aktivnosti

Inženjerijski dio vojne vježbe "Adriatic Phiblex 042 Engeenerex" koji od 21. travnja do 21. lipnja na vojnom poligonu Hrvatske vojske "Eugen Kvaternik" u Slunju te na širem slunjskom području provode združene oružane snage Hrvatske, SADa te vojske zemalja SEEBRIGa (Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske i Turske) sadrži vojne i civilne inženjerske radove. L

U sklopu slunjskog vojnog poligona popravlja se 8,7 kilometara ceste, te se gradi most preko Mrežnice, nosivosti 100 tona, na mjestu bivšeg Čičin mosta, koji je srušen u Domovinskom ratu, izviješteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

U sklopu civilnih radova gradi se 10,5 kilometra vodovoda Slunj - Furjan za oko dvije tisuće stanovnika (oko 400 obitelji).

Slunjski gradonačelnik Ivan Bogović rekao je da su radovi na vodovodu vrijedni oko osam milijuna kuna, s tim da američka strana financira polovicu dok hrvatska strana financira drugu polovicu i to: 2,8 milijuna kuna Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatske vode 800.000 kuna, a ostatak Grad Slunj.

Gradnja vodovoda u Slunju, Popovcu, Lambardeniću, Lađevcu, Polju i Furjanu vrlo je važna i za 2000 tamošnjih stanovnika i za gospodarski razvitak, te zbog stvaranja boljih uvjeta za povratak raseljenih osoba, rekao je gradonačelnik Bogović.

Brigadir Neven Cugelj, načelnik Odjela za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske, izvijestio je kako se vojna vježba "Adriatic Fiblex" odvija po scenariju da je u navodnim vojnim operacijama srušen most, kao važna komunikacija, te uništen vodovod, što ugrožava opstanak stanovništva, pa 300 inženjeraca trebaju u realnoj situaciji gradnje uspostaviti komunikaciju i opskrbu vodom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni cilj vježbe je uvježbati i razviti operativne mogućnosti, te zapovijedno-nadzornu procedura, radi podizanja sposobnosti djelovanja namjenski organiziranih snaga sudionica, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Također svrha je i promicanje prijateljskih odnosa i suradnje zemalja sudionica vojne vježbe u humanitarnim intervencijama, te razmjena standardno-operativnih postupaka, međusobnih znanja i vještina koje se primjenjuju pri obavljanju inženjerijskih zadaća na razini satnije i voda, kao i pružanje pomoći u obnavljanju objekata za civilne potrebe, rekao je jedna od trojice ravnopravnih zapovjednika Stožera (kodirektor) pukovnik Robert Suntešić iz OS RH.

Na konferenciji za novinare nazočni su bili i ostala dvojica zapovjednika (kodorektori) Stožera vježbe - brigadir Robert S. Newman iz OS SAD-a i zapovjednik Stožera snaga SEEBRIGA pukovnik David D'annuzio.

Vježba stoji ukupno 15,5 milijuna kuna - od toga Hrvatska financira 2,6 milijuna kuna, a ostalo nekoliko američkih fondova.

(Hina) xvhor ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara